FOTOSERIE AFGHANISTAN

De VS vertrekken uit Afghanistan, de Taliban mogen het overnemen

Twintig jaar na de invasie van 2001 begonnen de Amerikanen deze maand met de terugtrekking van hun troepen uit Afghanistan. Fotograaf Emanuele Satolli portretteerde zowel de Taliban als hun tegenstanders van het regeringsleger aan de vooravond van deze omwenteling.

Afghanistan is bijna terug bij af. Twintig jaar geleden vielen de Verenigde Staten het land binnen om de Taliban te verdrijven, het islamitische regime dat de terroristen van al Qaida gastvrijheid bood. Sinds 1 mei, honderdduizenden doden verder en biljoenen dollars armer, trekken de VS hun laatste 2500 militairen terug, gevolgd de Navo-bondgenoten, om het land weer over te dragen aan… de Taliban.

De VS zijn de Taliban sinds 9/11 steeds meer gaan zien als nuttige bondgenoten tegen al Qaeda en IS. Ook president Biden lijkt dat te doen. De Taliban beloofden zijn voorganger Trump dat ze alle terrorisme vanuit Afghanistan zouden stoppen, maar zetten hun strijd tegen de regering van president Ashraf Ghani gewoon door. IS rukt weer op en al Qaida is er nog steeds. Toch besloot Biden half april tot de terugtrekking.

De Italiaanse fotograaf Emanuele Satolli trok dit voorjaar een groot deel van Afghanistan door om – vermomd in traditionele Afghaanse kledij – zowel de opstandelingen van de Taliban als de regeringstroepen te portretteren. ‘Het was heel gevaarlijk’, schrijft hij vanuit zijn standplaats Istanboel. ‘Vooral om van de ene strijdende partij naar de andere te komen. Ik moest voor elk checkpoint van auto wisselen.’

Satolli kwam met bijna poëtisch verstilde foto’s terug. Van politieagenten bij checkpoints in de provincie Wardak en de door de nationale veiligheidsdienst NDS betaalde militie van commandant Jalal in Baghlan tot de afvallige Taliban-factie van Mullah Abdul Manan Niazi in de bergen van Herat, die met ongeveer iedereen in oorlog is.

De vredesbesprekingen tussen de Taliban en de regering-Ghani, een van de voorwaarden voor de Amerikaanse terugtrekking, schieten intussen allerminst op. Sinds de aankondiging van het vertrek van de VS neemt volgens de regering het geweld van Taliban-zijde alleen maar toe. In de eerste drie maanden van 2021 werden volgens VN-cijfers bij gevechten tussen Taliban en regeringstroepen zeker 1800 Afghaanse burgers gedood.

De toekomst is ongewis. Satolli bespeurde aan regeringszijde, bij soldaten, politie en burgers in de steden, vooral zorgen en angst voor de toekomst. In Talibangebied zijn mensen juist vol zelfvertrouwen dat er een islamitische regering komt, en vrede. ‘Maar iedereen lijkt ervan uit te gaan dat de Taliban weer aan de macht komen.’

Volg ons