De hartelijke duivenmelker langs de snelweg A50

Fikret Baris (62) herbeleeft zijn jeugdjaren op het platteland van Turkije op zijn landje langs de snelweg A50 bij Veghel, waar hij dieren houdt en groenten verbouwt. Fotograaf Nilla Berretty-Van Loenen zoefde een keer langs en dacht: wie is die man? Het werd het begin van iets moois.

Wie is toch die man, altijd druk in de weer met zijn duiven en groentetuin in een leeg landschap langs de A50 bij Veghel? Fotograaf Nilla Berretty-Van Loenen zag hem keer op keer, zoevend over de snelweg en besloot op een dag af te slaan. Ze werd hartelijk ontvangen met Turkse thee. Fikret Baris was zijn naam. Om gespreksstof zat de 62-jarige duivenmelker niet verlegen. Drie uur later beloofde ze nog eens langs te komen. Of ze hem dan mocht fotograferen. Een afspraak maken was niet nodig; zeven dagen in de week is Baris op zijn landje te vinden, van zonsopgang tot zonsondergang. Om zijn kippen en kalkoenen te verzorgen, zijn vijftig duiven te trainen voor wedstrijden, groente te verbouwen en te klussen aan het huisje met de hout­kachel en duiventil.

Het landje van 2.100 vierkante meter kocht Baris ruim acht jaar geleden, na een tip van een vriend, die een bordje ‘te koop’ had zien staan. Een hernia noopte het oud-CDA-raadslid in Veghel te stoppen met werken. Na zijn aankomst in Nederland als 20-jarige om te gaan studeren aan de universiteit – een droom die zonder goedgevulde portemonnee niet bleek waar te maken – werkte hij in een gieterij en een bouwmaterialenbedrijf. Ook verkocht hij een aantal jaren Turkse hapjes op de lokale markt.

‘Iedereen wil in zijn leven doen wat hij het leukste vindt’, zegt Baris. Voor hem is dat tuinieren en met dieren in de weer zijn. Dat doet hem herinneren aan de zomervakanties die hij in zijn jeugd met zijn familie doorbracht op het platteland van Zuid-Turkije. Pistachenoten plukken op het land van een oom en slapen in de openlucht.

‘Gelin gelin çabuk hepiniz buraya’ (‘Kom kom snel allemaal’) roept hij elke ochtend bij aankomst. En dan verzamelen zijn kippen en kalkoenen zich om hem heen en pikken van de uitgestrooide graankorrels.

Volg ons