FOTOSERIE ‘Tent pegging’

De bloedstollende eenheid van ruiter en paard

‘Tent pegging’ is een oude ruitersport die populair is op het Pakistaanse platteland, waar de toernooien het uitje van het jaar zijn. De Franse fotograaf Sarah Caron legde het kleurrijke schouwspel vast.

Het lijkt wel wat op polo, de ruitersport die ervan is afgeleid, maar in plaats van een bal en een slaghout gebruiken de spelers van ‘tent pegging’ sabels of lansen om in volle galop een klein houten voorwerp van de grond op te pikken dat veel wegheeft van een tentharing, een ‘tent peg’.

De sport wordt in India en Pakistan al eeuwenlang beoefend door militairen om hun ruitervaardigheden te trainen. Tent pegging zou teruggaan op een tactiek van de Mogols om bij dageraad een vijandelijk tentenkamp te overvallen en er paniek te stichten door in volle vaart haringen uit de grond te wippen, zodat de vijand onder zijn tenten bedolven raakte.

‘De ruiters moeten extreem flexibel zijn en volledig één met hun paard’, zegt de Franse fotograaf Sarah Caron, die regelmatig in Pakistan verblijft en door tent pegging is gefascineerd. ‘Het paard leidt de ruiter als het ware, niet andersom. Het is een intense, gevaarlijke sport. De kleine wedstrijdpaarden zijn nooit helemaal tam. Ze worden speciaal gefokt op hun agressief en strijdlustig karakter.’

Hoewel polo als een slap aftreksel van tent pegging al in de 19de eeuw vanuit koloniaal Brits-India in Europa werd geïntroduceerd, duurde het tot 2004 voor de Internationale Paardensport Federatie de sport als een officiële discipline erkende. Inmiddels wordt tent pegging her en der in Europa en ook in Nederland beoefend.

In Pakistan was tent pegging bijna verdwenen. Het is een dure sport – het kost jaren om een paard te trainen. Nu zijn er overal weer toernooien in het land, gesponsord door tribale leiders of rijke tycoons, compleet met markt, goochelaars en muziek. Zoals het festival dat Caron vastlegde in de provincie Khyber Pakhtunkhwa.

Tent pegging is net zo kenmerkend voor Pakistan als cricket, zegt Caron. Maar anders dan cricket is het puur een mannensport. ‘Zelfs onder de toeschouwers zie je zelden een vrouw.’

Volg ons