Corona-alfabet

Coronafabels en
vaccinatieroddels
van A tot Z

Middenin alweer de derde coronawinter gonst het van de halfware roddels en desinformatie over het virus en de vaccins ertegen. Tijd voor een stand van zaken in vogelvlucht, van A tot Z. Handig voor als het hoog oploopt tijdens het kerstdiner.

Een bingokaart met de meest herhaalde misverstanden over corona erop. Een poster met daarop wat er nou wel of niet klopt van allerlei vaccinatie- en coronageruchten. Of nee, een ‘handboek’ met daarin ‘alle antwoorden voor twijfelende ongevaccineerden’. Het is een verzoek dat ik nogal eens krijg.

Want ja: corona is echt dodelijker dan de griep en vaccins zijn wel degelijk gewoon goedgekeurd voor gebruik. En nee, de hoofdredacteur van de Volkskrant heeft niet beloofd de lijn van het RIVM te verdedigen, het middel ivermectine werkt helaas écht niet tegen corona en er is geen enkele aanwijzing dat coronavaccins het aantal miskramen verhogen.

Nu het virus alweer twee jaar de wereld ontwricht, is er een parallel universum ontstaan waarin dergelijke verhalen rondgaan als vaststaande feiten. Veel mensen geloven erin, anderen gaan er in elk geval een beetje door twijfelen. Niet uit domheid of naïviteit: ook de dwarsdenkers komen met op het oog betrouwbare cijfers, grafieken, onderzoeken en uitspraken van prominenten.

Achter de flirt met desinformatie zitten doorgaans oprechte zorgen en terechte vragen. Over de rol van de farmaceutische industrie, die garen zal spinnen bij ieder jaar een boosterprik. Over de beslissing om de hele samenleving plat te leggen, voor een ziekte waarvan de meeste mensen welbeschouwd niet erg ziek worden. Of over het kabinet, dat aan de ene kant volhoudt dat vaccinatie een vrije keuze is, maar tegelijk de schuld van alle problemen bij de ongevaccineerden legt.

Terechte bedenkingen – alleen wil dat nog niet zeggen dat er dus een kolkende samenzwering is die erop uit is een totalitaire staat te vestigen, of dat de vaccins alzheimer, kanker, gekkekoeienziekte, miskramen, vroeggeboortes, hartstilstanden of spasticiteit veroorzaken.

Dit alfabet is bedoeld om het debat te informeren, niet om tegenstanders de mond te snoeren. Want zolang het gesprek niet gaat over de achterliggende zorgen van coronasceptici en vaccinweigeraars, zullen de misverstanden en roddels blijven komen, als de steeds weer in veelvoud terug groeiende slangenkoppen van de Hydra uit de Griekse mythologie.

Het abc op deze pagina’s biedt in elk geval een aardig beeld van hoe misverstanden kunnen ontstaan.