FOTOSERIE VERHUIZING TWEEDE KAMER

Clubhuis
van de democratie

Een Mariakapel, de bank van Denk; de inboedel van de Tweede Kamer bevat pareltjes die vanwege de nakende verhuizing verdwijnen of ontheemd zullen raken. Binnenhof-fotograaf Freek van den Bergh legde het tafereel vast voordat het te laat is.

FOTOSERIE VERHUIZING TWEEDE KAMER

Clubhuis
van de democratie

Een Mariakapel, de bank van Denk; de inboedel van de Tweede Kamer bevat pareltjes die vanwege de nakende verhuizing verdwijnen of ontheemd zullen raken. Binnenhof-fotograaf Freek van den Bergh legde het tafereel vast voordat het te laat is.

Het gebouw van de Tweede Kamer is niet alleen de kathedraal van de democratie. Het is ook een clubhuis voor partijen, vol spullen waarin iets van de ziel van de bewoners is gevangen. Veel van die inboedel zal na volgende week, als de Kamer voor vijfenhalf jaar verhuist terwijl het Binnenhof gerenoveerd wordt, verdwijnen of ontheemd raken. Binnenhof-fotograaf Freek van den Bergh legde het vast voor het te laat is.

  • De Turkse bank van Denk.

  • Verlaten gang bij de PvdA.

  • Wie maakt de Kamer los?

Grootste schok bij de rondgang door het Kamergebouw was de geruisloze onttakeling van de Mariakapel van het CDA. Ruimtegebrek, zeggen ze bij het CDA, maar ook het verdwijnen van Martijn van Helvert als Kamerlid was wellicht een factor. Van Helvert was de man die het Mariabeeld uit de Fatimakerk van Weert naar het Binnenhof liet brengen. Maria ontving geregeld pelgrims en ze heeft een eigen account op Twitter - @MMariaParlement. Nu staat ze naast een kamerplant in de rommelkamer. De piano van Thierry Baudet verhuist mee, dat heeft Forum voor Democratie bedongen. Zo’n passende omgeving als nu onder de bogen van het voormalige ministerie van Justitie zal de vleugel straks niet krijgen.

  • Maria van het parlement (CDA).

  • Rode dageraad bij de PvdA.

  • JA21 heeft wanden van spaanplaat.

De banken die overal in het Kamergebouw staan, zijn geliefd bij journalisten om de laatste nieuwtjes op te vangen. De bank van Denk is een soort Acte van Verlatinghe voor Kuzu en Öztürk: met Turkse stijlelementen onderstreepten ze hun onafhankelijkheid van de PvdA. Bij GroenLinks is nog zo’n echte morsige woordvoerdersbank te vinden. Ooit geruild met de PvdA tegen een krat bier. Na enige aarzeling toch aangemeld om mee te verhuizen naar BZ67.

  • Kartonnen Rutte bij de VVD, droeg tot voor kort SP-sjaal.

  • Prinsjesdagjurk van Marianne Thieme.

  • Voorlichtersbank van GroenLinks.

Overal in het Kamergebouw duiken tafeltjes op met afgedankte parafernalia. De ChristenUnie heeft schriften en stichtelijke boeken te geef, bij de PvdA staat voor de roekeloze drinker een fles Franse landwijn uit 1996 klaar. Dat het hoog tijd wordt om te verhuizen, is zichtbaar bij JA21, ondergebracht in een armoedig gangetje dat enkele maanden geleden nog het domein van de SP was. Kamerlid Derk-Jan Eppink, gewend aan de grandeur van het Europarlement, werkt nog even onder scheefhangende gipsplaten. Hij behoort waarschijnlijk tot de zeldzame Kamerleden die er met de verhuizing op vooruitgaan.

Volg ons