FOTOSERIE HET LEVEN VAN ROTTERDAM

Als je maar goed genoeg oplet, heeft elke nieuwe dag iets unieks

Precies één dag meekijken in het alledaagse leven van een ander, van opstaan tot slapengaan. Dat is het uitgangspunt van fotograaf Sanne Donders, in haar boek Over alles wat nergens op lijkt.

In de roman Het leven uit een dag van A.F.Th. van der Heijden duurt een mensenleven slechts een etmaal. In die korte tijdspanne word te komen – daar herhaalt alles zich eindeloos. In die korte tijdspanne word je geboren, ga je naar school, heb je één keer seks, krijg je één kind, takel je af en sterf je.

Sleur bestaat dus niet in het leven van hoofdpersoon Benny Wult, maar leuke dingen kan en mag hij niet herhalen. Daarom pleegt hij met zijn vriendin een moord om in de hel te komen – daar herhaalt alles zich eindeloos.

De film Groundhog Day gaat uit van het omgekeerde. Tot zijn chagrijn moet Phil Connors, de weerman van een lokaal tv-station, elke dag opnieuw verslag doen van hetzelfde suffe volksfeest in het gehucht Punxsutawney. Een bosmarmot (groundhog) voorspelt er hoelang de winter nog duurt. De weerman probeert los te komen uit die ijzeren greep.

Ergens tussen dat boek en die film bevindt zich ons eigen leven. De dagen verschillen van elkaar, maar ze bestaan ook uit ingesleten routines en prettige gewoontes. Als je maar goed genoeg oplet, heeft elke nieuwe dag tóch iets unieks.

Dat is het uitgangspunt van fotograaf Sanne Donders. Ze liet zich meevoeren in de al dan niet alledaagse levens van 33 Rotterdammers. Ze volgde ze precies één dag, van opstaan tot slapengaan.

Het fotoboek Over alles wat nergens op lijkt van Sanne Donders is te vinden onder ISBN 9789082948349.