FOTOSERIE COINTAINERZWEMLES

Afzwemmen in een zeecontainer

Badmeester Tom van Nieuwamerongen liet zich door de coronabeperkingen niet uit het veld slaan, vulde een zeecontainer met water en laat kinderen daarin afzwemmen. Fotograaf Arie Kievit ging er kijken.

Een wet die zich kan meten met die van de zwaartekracht is dat het improvisatievermogen toeneemt als het aantal faciliteiten afneemt. In flink wat landen waar zwembaden alleen toegankelijk zijn voor selecte groepjes rijken, zie je kinderen plonzen in oude laadbakken van vrachtwagens en containers en alles wat zich nog meer leent als substituut voor een zwembad.

Het is onwaarschijnlijk dat het zwembad-potentieel van de container ooit in Nederland was geëxploreerd als de officiële zwembaden niet waren dichtgegaan vanwege een pandemie. In een toekomstig fotoboek over alle improvisaties die in Nederland in de coronatijd tot stand kwamen, verdient het afzwemmen in een zeecontainer op een parkeerplaats een plaatsje naast het dineren in de laadruimte van een vrachtwagen op de parkeerplaats van een ster-restaurant.

Fotograaf Arie Kievit legde zulk afzwemmen vast op een parkeerplaats langs de Sluisendijk in Heinenoord, gemeente Hoeksche Waard, Zuid-Holland. Het zeecontainerzwembad daar is een project van badmeester en ondernemer Tom van Nieuwamerongen. Sinds donderdag 4 maart kunnen kinderen er hun A- en B-diploma halen. Een verschil tussen Nederland en landen rond de evenaar waar kinderen sinds jaar en dag in containers zwemmen, is het klimaat. Om afzwemmende kinderen in de maand maart niet bloot te stellen aan de methode van Wim Hof alias The Iceman, wordt de zeecontainer goed verwarmd: 32 graden is het zwemwater.

Kievit constateerde dat alle coronaregels nauwkeurig in acht worden genomen. Het zeecontainerzwembad is niet volledig overdekt. Ouders mogen alleen vanuit de auto toekijken. De badmeester draagt een gezichtsscherm.

Op 16 maart mogen Nederlands conventionele zwembaden weer open voor zwemles. Gisteren zwommen op de parkeerplaats langs de Sluisendijk in Heinenoord nog vijftig kinderen af. Zij treden toe tot een exclusief gezelschap dat in de toekomst kan zeggen: ik heb mijn diploma gehaald in een container.

Volg ons