Zomerserie Coronaplus Aflevering 4: Griekenland

Op het acrobatenschip zien Griekse kinderen iets dat ze nooit zagen

Het zeilende circus van clown Fred en zijn acrobatische vrouw Nikoleta is een begrip in de Griekse wateren, zag fotograaf Nicola Zolin. En dit jaren varen meer jonge, idealistische circusartiesten mee dan ooit, want door de pandemie is er nauwelijks ander werk voor ze.

Het begon met een droom van Fred, een acrobatische clown uit Alaska die zijn circuskunsten naar plekken wilde brengen waar voordien nooit een circus was. De eerste jaren deed Fred dat met vliegtuigen en auto’s, tot hij zichzelf beloofde minder fossiele brandstoffen te gebruiken en voortaan te fiets door de wereld te trekken.

Zijn fiets werd in de daaropvolgende jaren een zeilboot en zijn wereld werden de Ionische eilanden aan de westkust van Griekenland. Dat gebeurde vooral omdat hij na een paar jaar reizen Nikoleta tegenkwam, een Griekse acrobaat. Ze werden smoorverliefd op elkaar en kregen een kindje. Hun Sea Clown Sailing Circus is inmiddels een begrip in de Middellandse Zee, zag de Italiaanse fotograaf Nicola Zolin toen hij begin deze maand meevoer op de Utopia, hun circusboot.

De missie van Fred is nog altijd hetzelfde als in de begindagen, zag Zolin. Fred, Nikoleta en hun almaar wisselende team van clowns, acrobaten en schippers vanuit alle mogelijke landen ter wereld, stoppen bij de kleinste Griekse dorpjes op de meest afgelegen eilanden om de lokale kinderen iets te ­laten zien wat ze nooit eerder zagen, simpelweg omdat traditionele circussen nooit de boot pakken naar eilanden als Ithaka.

De groep circusartiesten, vrijwel allemaal idealistische jongeren die met hun jongleerballen en eenwielers vechten tegen de ellende van de alledaagsheid, is dit jaar groter dan ooit omdat er vanwege de coronacrisis nauwelijks regulier circuswerk voorhanden is. Ze slapen op de boot, vaak onder niet veel meer dan een deken en de sterrenhemel, en leven van de gemiddeld 250 euro die er na een avondvoorstelling in de hoed van Fred achterblijft. Trainen doen ze op de Utopia, of op het strand, of in de vissershaven waar ze die dag toevallig zijn aangemeerd en waar ze later die avond aan de zwier gaan. Volgens ­fotograaf Zolin zijn ze bijna allemaal dol­gelukkig.

Volg ons