Zomerserie Coronaplus Aflevering 2 Nederland

Het ijs
gebroken

Waar de coronaperiode voor velen een tijd van beperkingen was, werd het leven van de talentvolle kunstrijdster Bente (11) en haar familie juist opengebroken, zag fotograaf Nilla Berretty.

Op 7 maart ging Nilla Berretty met de toen 10-jarige kunstrijdster Bente Koens mee naar de Ann Beukers Bokaal in Den Bosch. De fotografe wilde een beeldreportage maken over de impact van het beoefenen van topsport op een kind en de overige gezinsleden.

Zoals alle eerdere wedstrijden van dit jaar stond Bente ook die middag weer op de hoogste trede van het podium in haar leeftijdscategorie, de mini’s. Niemand voorzag toen dat het haar laatste keer op het ijs zou blijken.

Nog voor haar zevende verjaardag bleek Bente veel aanleg voor kunstrijden te hebben. Wat begon met wat glijden op een tijdelijk kerstijsbaantje, mondde uit in trainingsweken tot wel 20 uur. Kunstschaatsen is niet iets dat je er even bij doet, zoveel techniek en kracht vergt het.

En toewijding, ook van de rest van het gezin. Vier of vijf dagen per week reed haar moeder Marjolein vanuit hun woonplaats Sint-Michielsgestel naar Den Bosch. Een gezonde maaltijd, Bentes drie broertjes en de – hopelijk opgeladen – iPads mee.

Niks moest. Haar ouders hielden het principe aan: zolang zij het leuk vindt, steunen we haar. Altijd stapte Bente met een lach van het ijs.

Toen kwam corona. Ook de ijshal ging dicht. Dat wat zo groot was in hun levens, verdween plots volledig. Bente had zich geen leven zonder schaatsen kunnen voorstellen. Maar alles werd vloeibaar.

Ze genoot ervan gewoon een meisje van tien te zijn. Dat kon tekenen en pianospelen. Dat kon afspreken met vriendinnen wanneer ze wilde.

Zie de spiegeling: waar de coronaperiode voor velen een tijd van beperkingen was, werd het leven van Bente en haar naasten juist opengebroken. Het gezinsleven kon voorheen enkel draaien dankzij routines, zegt vader Robert-Jan. ‘Niet dat we als iets negatiefs hebben ervaren. Maar nu voelden we de ruimte.’

Op 1 juli ging de ijshal weer open. Maar Bente ging er niet meer heen. Ze besloot te stoppen met kunstrijden, helemaal.

‘Corona heeft me er niet bij geholpen’, zegt ze zelf. ‘Maar dat ik niet kon schaatsen heeft de beslissing wel makkelijker gemaakt. Nu kan ik als het warm is gewoon met vriendinnen naar het zwembad.’

Volg ons