Zomerpicknick: picknick met de Italiaanse slag

Met Yvette van Bovens tips en recepten voor een complete picknick zit je al gauw prinsheerlijk op een kleedje.

Zomerpicknick: picknick met de Italiaanse slag

Met Yvette van Bovens tips en recepten voor een complete picknick zit je al gauw prinsheerlijk op een kleedje.

We reizen door naar Italië, leg een kleed op de kade en doe net of u er bent. Zonnebril op, groepsnegroni’s voor iedereen: het wordt een heerlijke middag.

Alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders aangegeven.

I

Borrelhap: Artisjok-spinazie-ricottadip

  • Bereiding

    Blancheer 300 gram spinazie. Knijp goed alle vocht eruit en doe samen met 200 gram artisjokharten (uit blik), 2 bosui, 3 eetlepels parmezaanse kaas en een snuf chiliflakes in de kom van de keukenmachine. Pulseer tot een grof mengsel, maar niet te glad. Meng er een bakje ricotta (250 gram) door. Breng alles op smaak met citroen, peper en zout. Geef er grissini/soepstengels bij om erin te dippen.

II

Koude soep: Pikante koude tomatensoep met watermeloen en mozzarella

  • Bereiding

    Mik in de blender: 2 blikken gepelde pruimtomaten. 2 tenen knoflook, zo’n 500 gram watermeloenblokjes, 1 mozzarella in blokjes, snuf chilipepers, zout, 3 eetl. rode wijnazijn, wat verse oregano, scheutje witte wijn of water om het te verdunnen. Dien op met een scheut olijfolie erop.

III

Salade: Olijven-pastasalade met zachte knoflook-basilicumdressing

Ingrediënten

  • 200 gram korte/kleine pasta
  • 3 tenen knoflook
  • 250 gram gele en rode kerstomaatjes, in kwarten
  • 150 gram ontpitte taggiasche olijven
  • 3 ansjovissen, fijngehakt
  • 1 bos (20 g) verse basilicum, gehakt
  • 4 eetl. rode wijnazijn, of naar smaak
  • ca. 70 ml lekkere olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Bereiding

    Kook de pasta in gezouten water net aan beetgaar, voeg de tenen knoflook ongepeld aan het kookwater toe. Giet af, spoel koud af en hou de knoflook apart.

    Meng de pasta met de tomaten, de olijven, de helft van de basilicum en de ansjovis.

    Pel de knoflook, maal met de rest van de basilicum en de ansjovis, azijn, zout en peper, in een vijzel tot pulp. Roer de olijfolie erdoor en schep de dressing door de salade.

IV

Pie/hartige taart/gevuld brood: Calzone alla caponata

Ingrediënten

  • 50 ml olijfolie
  • 1 grote aubergine, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in fijne blokjes
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 50 gram sultana’s
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • ± ½ blik polpa, (= fijngehakte tomatenpulp, giet de rest bij de koude soep)
  • 2-3 eetl. rodewijnazijn
  • zeezout & versgemalen zwarte peper
  • 2 eetl. kappertjes, uitgelekt
  • 1 bol mozzarella, in blokjes
  • Bereiding

    Caponata is een zoetzuur gerecht. Warm is het lekker bij de barbecue of koud als antipasto bij een koel glas wijn.

    Deeg

    Koop kant en klaar pizzadeeg op de rol, uit het koelvak (mijn Jumbo verkoopt vers deeg!).

    Maar bent u zoals ik, dan maakt u het deeg zelf. Het kan zelfs de avond van tevoren, dan laat u het rijzen in de koelkast. Haal het 30-45 min voor het bakken uit de koeling om op kamertemperatuur te komen.

    Laat 7 gram gist in 300 ml lauwwarm water oplossen. Vermeng 1 theel. zout met 500 gram bloem. Maak een kuil in het midden en giet het water met de gistoplossing erbij terwijl u met gespreide vingers een garde nabootst om het te mengen.

    Kneed zeker 10 minuten tot een soepel deeg, is het iets te nat dan stuift u er nog wat bloem over.

    Laat de deegbal afgedekt in de kom, op een warme plaats, 1 uur rijzen. Dit kan ook in de koelkast zijn, de nacht van tevoren.

    Laat het op kamertemperatuur komen, of ga meteen door: kneed het nogmaals kort. Verdeel het in net zoveel bollen deeg als het aantal calzones (ik bakte er 4) dat u bakken wilt en laat die nog 30 minuten rijzen.

    Caponata

    Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Voeg de aubergines, bleekselderij, ui, rozijnen en knoflook toe en bak alles al omscheppend om tot het zachter wordt. Blus af met tomatenpulp en azijn en draai dan het vuur zacht. Breng op smaak met peper en zout.

    Laat 20 minuten sudderen, voeg als het te droog wordt een scheut water of wijn toe, roer dan de kappertjes erdoor. Proef of het zuur/zout genoeg is en pas aan.

    Vet een bakplaat in. Rol het deeg uit tot pizza’s. Verdeel wat caponata erop en enkele blokjes mozzarella. Druk de randen goed dicht. Leg de deegpaketten op de bakplaat.

    Besmeer ze met wat olijfolie en bak ze kort bruin; een minuut of 12 in een goed hete oven op 200 graden, maar liever op 220 graden.

V

Drankje: Groepsnegroni

  • Bereiding

    Een minder alcoholische versie van het recept uit mijn boek Home Made Basics, mijn favoriete zomercocktail.

    Meng 375 ml campari met 375 ml rode vermout in een fles. Giet op de picknick de glazen 1/3 vol. Vul verder af met 1 fles koude prosecco en ijsblokjes en eventueel een schijfje citroen of sinaasappel.

Wijntip van Onno Kleyn voor bij de picknick

Hier is de ideale rode zomerwijn, licht, huppelend, met een opgewekt aroma van kersen en aardbeien: de santa maddalena 2019 van Cantina Schreckbichl uit Alto-Adige. Of eigenlijk moet je zeggen sankt-magdalener van Kellerei Schreckbichl in Südtirol, want het is hier nog erg Oostenrijks. Transparant als donkere rosé, knapperig fris en bedoeld om koel te drinken. Bergwijn van een bijzonder optimistisch gehalte.

Wie het bij wit wil houden kiest een andere heilige, de Santa Teresa frascati 2019 van Fontana Candida, een moderne versie van Romes favoriete wijn, geurend naar perzik en wit fruit, fris maar niet springerig. Sint Teresa van Avila is degene tot wie je je wendt in geestelijke nood, wanneer het vooruitzicht van een picknick je beangstigt.

St. Magdalener 2019, Kellerei Schreckbichl, Südtirol

Anfors-Imperial.com, € 12,95

Santa Teresa Frascati 2019, Fontana Candida

Gastrovino.nl € 8,95

Vorige week maakte Yvette van Boven een nautische picknickmand. Hier vind je alle recepten.