Zomerpicknick:
een mand vol
Frankrijk

Yvette van Boven levert wekelijks een plan voor een complete picknick. Deze week: déjeuner sur l’herbe.

Zomerpicknick:
een mand vol
Frankrijk

Yvette van Boven levert wekelijks een plan voor een complete picknick. Deze week: déjeuner sur l’herbe.

De volgende stop van de picknicktrein is Frankrijk, daar hoef ik, denk ik, weinig bij uit te leggen. Voor het eerst in jaren gaan we er dit jaar niet naartoe, dus werd het bereiden van deze mand extra leuk. Één slok mauresque en ik zat weer aan tafel bij mijn lieve vrienden in de Provence.

I

Borrelhap: Crudités met ansjovis-knoflookmayonaise

  • Bereiding

    Draai in de blender of met de staafmixer de inhoud van 1 blikje ansjovis (150 gram) met olie en al met 2 tenen knoflook, flink versgemalen zwarte peper en zeg 200 gram mayonaise op kamertemperatuur tot een gladde saus. Gaat ie in de schift (als de mayo te koud is bijvoorbeeld), draai er dan een ijsklontje door om hem te stabiliseren, werkt altijd.

    Schep de saus in een bakje met deksel om mee te nemen. Neem in een andere doos de crudités mee om erin te dippen geschrapte worteltjes, kleine roosjes bloemkool, schoongemaakte fijne repen bleekselderij, stukjes komkommer en/of gewassen radijsjes.

II

Koude soep: Groene vichyssoise met peterselieolie

Ingrediënten

  • Klontje boter
  • 400 gram aardappels, geschild en in blokjes
  • 500 gram prei, in ringen, goed schoon
  • 250 broccoli, in stukken
  • Glas (ca. 250 ml) droge vermout of witte wijn
  • 2-3 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 liter groentebouillon
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Bosje bosui, in ringen
  • Flinke bos (20 gram) peterselie
  • 100 ml olijfolie
  • Bereiding

    Smelt de boter in een ruime pan en fruit er de prei, aardappel en broccoli in. Blus af met droge vermout of witte wijn, voeg tijm en laurier toe en giet de bouillon erop. Breng aan de kook en draai dan het vuur lager zodat de soep zachtjes in een minuut of 20 gaart. Pureer hem dan en proef hoeveel zout en peper u nog wilt toevoegen. Laat afkoelen en zet hem dan in de koelkast om helemaal koud te worden. Verdun hem eventueel vlak voor het meenemen nog, hij dikt vaak wat in.

    Draai intussen de peterselie met de olie langdurig glad. Zet een zeefje op een kom en giet de dikke olie erop. Laat het er langzaam doorzakken en neem de groene olie in een flesje mee naar de picknicklocatie. De soep houd ik koud in een thermoskan, maar in een fles in de koeltas kan dat natuurlijk ook.

III

Salade: Dragonsalade met flageolets, haricots en gerookte amandelen

  • Bereiding

    Maak een snelle sla van 1 blik afgespoelde en uitgelekte (400 gram) flageolets, 250 gram 4 minuten geblancheerde haricots, 200 gram in heel dunne reepjes geschaafde rode kool, 50 gram gerookte! amandelen, in de lengte gehalveerd, en de blaadjes van een paar takjes dragon.

    Klop een dressing van 4 eetl. rodewijnazijn, of meer naar smaak, 1 teen geraspte knoflook, 1 eetlepel mosterd, de fijngehakte blaadjes van 3 takjes dragon en zo’n 70 ml lekkere olijfolie, zeezout en versgemalen zwarte peper.

IV

Pie/hartige taart/gevuld brood: Quiche met geitenkaas en druiven

Ingrediënten

  • 8 plakjes roomboterdiepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 125 gram Gruyère, geraspt
  • 200 gram verse geitenkaas, verkruimeld
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • flinke handvol pitloze druiven, paars of groen
  • Bereiding

    Vet een lage taartvorm van 22-24 cm doorsnede in.

    Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een licht bebloemd aanrecht uit tot een vierkante lap die in de vorm past. Bekleed de vorm en snij de randen netjes bij. Prik de bodem overal in met een vork. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast om ijskoud te worden. Zo blijft hij tijdens het bakken beter in model.

    Verwarm de oven voor op 200 C.

    Bak de taart 20-25 minuten blind voor (= een extra vel bakpapier in de vorm gedrukt gevuld met een nepvulling zoals ongekookte rijst of gedroogde bonen), verwijder dan de blindbakvulling en bak de bodem nog 5-10 minuten opdat de bodem ook gaart en licht bruint. Dek zonodig de randen af met alufolie.

    Klop de eieren met de room los. Roer de kazen erdoor, veel peper en pas op met zout als de geitenkaas ook al zout is. Giet het kaasmengsel in de vorm en verdeel de druiven erover.

    Bak de taart nog 25 minuten of tot hij mooi gaar is maar nog net drilt in het midden. Laat afkoelen voor het aansnijden.

V

Drankje: Een mauresque of een momisette

Ingrediënten

  • 30 ml Ricard of andere pastis
  • 10 ml amandelsiroop (bijv. van het merk Monin)
  • IJsblokjes, plat water (dan heet deze cocktail een mauresque) of bruisend water (dan is het een momisette)
  • Bereiding

    Een drankje dat ik leerde drinken van mijn vrienden Valerie en Norbert uit de Bouches-du-Rhône.

    Giet de Ricard met een drup amandelsiroop in het glas, voeg ijsblokjes toe en vul naar smaak met een scheut plat of bruisend water.

Wijntip van Onno Kleyn voor bij de picknick

Eindjuliïger dan de rosé van Domaine de Marotte wordt het niet. Bessengeurend stevig, gemaakt door Nederlanders Elvire en Daan van Dijkman en vernoemd naar hun zoon Jules. De Dijkmannen maken nu 22 jaar wijn onder de Mont Ventoux en de kwaliteit is indrukwekkend; geconcentreerd, doorwrocht, in wit, rosé en rood. En achter al die concentratie zit altijd iets vrolijks; knap.

Ook bijzonder prettig is de rode 5 Seaux, ‘5 zegels’, van Domaine Emile & Rose in de Languedoc. Ruikt naar aardbei en peper en rabarber tegelijk en is licht van smaak. Zo’n rode mag je koelen of lekker in zo’n vriesjasje meenemen naar het bos of de waterkant.

Domaine de Marotte rosé cuvée Jules 2019, Mediterrannée, biologisch

Marottevins.com, circa € 9,50

Domaine Emile & Rose 5 Seaux, Coteaux de Béziers, biologisch

Vinoblesse.nl, € 8,75

Zomerpicknick met Yvette van Boven

Deze zomer bereidt Yvette van Boven elke week een complete picknick rond een vakantieland of -streek.

Hier vindt u de recepten voor een nautische picknickmand.

En hier de recepten voor een picknick met de Italiaanse slag.

Volg ons