Zomerpicknick:
de nautische mand

Deze zomer bereidt Yvette van Boven elke week een complete picknick rond een vakantieland of -streek. Deze week: een nautische mand. Ahoy!

Zomerpicknick:
de nautische mand

Deze zomer bereidt Yvette van Boven elke week een complete picknick rond een vakantieland of -streek. Deze week: een nautische mand. Ahoy!

Deze zomer mogen we eindelijk allemaal weer lekker naar buiten. Op een beetje afstand van elkaar, maar als u iets lekkers in het midden legt, moet dat toch geen bezwaar zijn. Ik geef u deze zomerweken snelle tips en makkelijke recepten voor complete picknicks; zo wordt uw staycation tóch nog bijzonder. We kiezen een compleet menu rond een vakantieland of -streek. Ik bouw het steeds hetzelfde op: een drankje, iets voor de borrel, een koude soep, iets met of in brood of deeg en een salade. Ook zorg ik een keer voor een compleet zoete mand.

We trappen af met een Nautische mand: wie de zee, het meer, cruise of de boottocht mist waar u eigenlijk op had moeten zitten kan met deze picknickmand alle kanten uit. Ahoy!

Eerst een aantal picknicktips

Want er zijn wat gouden regels bij zo’n picknick.

1. Het is niet handig om uw naasten ziek te maken. Werk dus met goed gaar voedsel, als het kan gekoeld in een koeltas (ijsklontjes kunnen in een dichtgeknoopte zak dienstdoen als koeling). Dit geldt vooral als u vis, vlees of zuivel meeneemt: de warmte kan het sneller doen bederven dan u denkt.

2. Verpak alles in goed afsluitbare potten en doosjes, maar in een brood kan bijvoorbeeld ook. Knoop een theedoek eromheen om het brood te beschermen.

3. Portioneer alles zoveel mogelijk. U zit vaak op een onstabiel oppervlak, een brood snijden is al best onhandig, laat staan de taart waar u zo uw best op had gedaan. En dan is er het gevaar van zand en aarde en zulks dat tijdens het uitschieten met een mes in de slagroom kan waaien. (pleisters mee!)

4. Zorg dat alles vastzit, plakt of handig te happen is. De sandwich of hamburger is niet voor niets zo bedacht: voor onderweg zit alle eetwaar tussen iets wat óók eetbaar is (het broodje), maar tevens de handen schoonhoudt: de vulling moet er niet tussenuit vallen bij het afhappen.

5. Bij salades: snij alles zo klein dat het op een lepel of vork blijft liggen, men heeft de andere hand meestal nodig voor het vasthouden van een kom, bord of glas.

6. Houd dranken en soepen warm of koud in een thermoskan. Een plastic fles, met zo’n ijskoud wijnmanchet er omheen geschoven vlak voor vertrek werkt ook goed. Bewaar sowieso alles tot het moment van weggaan in de koelkast als het koud moet zijn.

7. Neem áltijd een vuilniszak mee, het is armoedig voor de volgende park- of strandgast om in uw rommel te moeten zitten. De natuur wordt er ook niet mooier op.

I

Borrelhap: Gerookte makreelhummus met witlofblaadjes

  • Bereiding

    Maal 1 blik afgespoelde witte bonen in de blender glad met 1 halve gerookte makreel, kneep citroensap, zout en flink zwarte peper. Verdun eventueel met wat water. Neem witlofstronkjes mee om erin te dippen.

II

Koude soep: IJskoude komkommer-yoghurtsoep met zalm of krab

Ingrediënten

  • 2 komkommers, geschild en zonder zaadlijsten
  • 500 gram Griekse of andere dikke yoghurt
  • 1 teentje knoflook, fijngeraspt
  • 1 groene peper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • handvol verse muntbladeren, fijngehakt
  • het sap van ½ citroen
  • 4 eetl. olijfolie

Apart mee nemen

  • 150 gerookte zalm, in reepjes, of een blikje fancy krab (van tevoren thuis openmaken en laten uitlekken)
  • Bereiding

    Rasp 1½ komkommer grof en snijd de rest in piepkleine blokjes. Doe de geraspte komkommer in een vergiet en laat 10 minuten uitlekken. Knijp dan de rest van het vocht eruit.

    Doe de yoghurt met de knoflook, peper, muntblaadjes, uitgeknepen komkommer en citroensap in een blender of de hoge beker van de staafmixer en pulseer een paar keer tot het glad is. Verdun met ongeveer een glas koud water en breng verder op smaak met zout en peper. Roer de olijfolie erdoor voor een volle romige smaak. Roer ook de blokjes komkommer erdoor. Bewaar de soep in de koelkast tot vertrek.

    Neem de zalm of krab mee in een apart zakje of doosje. Op de picknicklokatie garneert u daar de kommen koude soep mee.

III

Salade: Snelle linzensla met venkel en blikvis

  • Bereiding

    Maak een snel slaatje van 1 heel fijngehakte rauwe venkel, een blik afgespoelde linzen of zelf gekookte zwarte of Du Puy-linzen, veel verse koriander (of peterselie) en bieslook, 2 kleine blikjes verantwoorde tonijn of zalm (msc keurmerk / Fishes) een fijn gesnipperd rood uitje, rode wijnazijn, zout & peper en een scheutje olijfolie.

IV

Hartig: Garnaalpasteitjes

Ingrediënten

Vulling

  • 150 gram aardappel, in kleine blokjes
  • het sap van 1 citroen
  • 1 eetl. Worcestershire-saus, of naar smaak
  • 2 theel. Tabasco, of naar smaak
  • zeezout
  • 2-3 eetl. slagroom
  • 300 gram garnalen
  • 2 flinke takjes dille, grof gehakt
  • 6 vierkante lapjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • 1 eitje, losgeklopt
  • Bereiding

    Kook de aardappelen 8-10 minuten in gezouten water of tot ze net gaar zijn. Giet ze af, laat ze uitlekken en iets afkoelen. Doe ze dan met alle ingrediënten voor de vulling in een kom, meng goed, breng op smaak met een beetje zout.

    Verwarm de oven voor op 200 graden.

    Leg de lapjes bladerdeeg voor u op het aanrecht en verdeel de vulling erop uit. Vouw de punten naar elkaar toe, druk de randen goed vast en duw alle lucht eruit. Bestrijk de pasteitjes met ei en zet ze iets uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.

    Bak ze zo’n 12-15 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en pak ze dan in een schone theedoek om mee te nemen.

V

Drankje: Zeewier Gin & Tonic

Ingrediënten

  • 1 fles gin
  • 1 handvol zeewier naar keuze: kombu, zeesla of dulse, vers of gedroogd
  • evt. de schil van een citroen
  • tonic
  • Bereiding

    Doe het (gedroogde) zeewier eventueel met citroenschil in een afsluitbare glazen (weck-)pot van ongeveer 1 liter inhoud en giet de gin erop. Bewaar de lege ginfles. Sluit het deksel en schud de pot. Laat 2 weken tot 1 maand staan, schud de pot zo nu en dan om en proef tussendoor.

    Zeef de zeewiergin en schenk hem door een trechter terug in de lege ginfles. Schenk een scheut in een glas en vul het glas verder met droge tonic en veel ijs.

    Zeewiergin is ook lekker als drup op een oester of serveer het in een klein glas met ijs bij zeevruchten.

Wijntip voor de picknick van Onno Kleyn

Bij picknicken hoort een zonnig glas. Wie wil neemt bier of frisdrank, of de frisdrank die ‘alcoholloze wijn’ heet maar met wijn slechts de uitmonstering gemeen heeft. Ik suggereer echter het ware werk.

Een maritieme picknick vraagt om maritieme wijn. Een vinho verde bijvoorbeeld, die vederlichte, appelende, perende, citrusachtige witte uit Noord-Portugal, daar waar de sardientjes en makrelen uit de zee springen. Hij tintelt nog licht op je tong door een spoortje koolzuur, giechelend, schaterlachend fris.

Of je neemt uit Frankrijk een Muscadet als van Château L’Oisinière. Die is voller dan de vinho verde en opmerkelijk geurig voor zijn type, met een wolk van wit fruit. Je proeft het zeegeluk van de Loiremonding in elke slok.

Tormes vinho verde 2018, Fundação Eca de Quieroz

Pasteuning.nl, € 9,50

Château l’Oisinière de la Ramée muscadet sèvre & maine sur lie 2018

Goedewijn.info, € 8,50