Zomerpicknick:
de mand uit
het Midden-Oosten

Elke week een plan voor een overvolle picknickmand. Deze week pakken we het hele Midden-Oosten in.

Zomerpicknick:
de mand uit
het Midden-Oosten

Elke week een plan voor een overvolle picknickmand. Deze week pakken we het hele Midden-Oosten in.

Voor deze mand heb ik me laten inspireren door de recepten van bijvoorbeeld meneer Ottolenghi: het Midden-Oosten is zo’n énorm gebied, dat is eigenlijk niet in een mand te vatten. Maar met wat herkenbare ingrediënten en bereidingen komen we al een heel eind voor een picknick in de late avondzon op het stoepje voor mijn huis in Amsterdam.

I

Borrelhap: Amandeltahin met zoute citroen

  • Bereiding

    Maal 150 gram blanke amandelen langdurig in de blender met 4-5 eetl. witte tahin en 1 kleine ingemaakte citroen (in zijn geheel, even halveren om de pitten te verwijderen) – wie geen ingemaakte citroenen vindt maalt er een hele (ontpitte) citroen door en een schepje zout. Giet er zoveel (ca. 250ml) water bij tot een crème ontstaat zo dik als Griekse yoghurt. Hij dikt in als u ’m langer bewaart, dus maak m gerust dunner. Serveer met Libanees scheurbrood en in kwarten gesneden snackkomkommers. Bestrooi voor u het meeneemt met za’atar of een andere kruidenmix. (maak de blender niet schoon, laat de resten amandeltahin erin voor de soep)

II

Koude soep: IJskoude crème van baba-ganoush met honing

  • Bereiding

    Verwarm de oven voor tot 180 graden. Halveer 1 kilo aubergines, leg ze samen met 6 ongepelde tenen knoflook en 1 citroen in kwarten met de snijkant naar boven op een bakplaat. Bestrijk de aubergines met olijfolie en bestrooi met zout. Bak 1 uur, verwijder na 30 min. de knof en citroen, laat ze afkoelen. Pel de knoflook daarna.

    Schep het gare vruchtvlees uit de schil van de aubergines en doe ze samen met de gepofte knoflook en de gebakken hele parten citroen in de blender. Voeg zo’n 3 eetlepels tahin toe of gebruik de amandeltahin. Giet er 500 ml koud water op, 75 ml olijfolie en 150 ml yoghurt. Draai helemaal glad. Breng op smaak met 1 theel. gerookt paprikapoeder, zeker 5 eetl. honing, zout en zwarte peper. Proef! Meer honing? Zout? Pas aan. Zet in de koelkast om koud te worden voor u het meeneemt. Garneer met oregano.

III

Salade: Freekehsalade, met avocadodressing, walnoten en gebakken steenfruit

Ingrediënten

Dressing

  • ½ avocado
  • Sap van 1 citroen
  • 2-3 eetl. tahin of amandeltahin
  • Ca. 100 ml water
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Salade

  • 150 gram freekeh (groene, vroeg geoogste tarwe, dat met kaf en al wordt verbrand, waardoor het een rokerige smaak krijgt, vervang door een ander graan zoals gerst, bulgur of volkorencouscous naar smaak of verkrijgbaarheid)
  • ½ komkommer, in fijne blokjes
  • 200 gram kerstomaatjes, in kwarten
  • 1 bosje (15g) van elk: peterselie, koriander & munt, fijngehakt
  • 3 bosuien, in ringen
  • 2 eetl olijfolie
  • 3 nectaries of perziken, in parten
  • 75 gram walnoten, kort geroosterd in een droge koekpan
  • 75 gram feta, verkruimeld
  • Bereiding

    Draai de dressing in de blender glad. Breng goed op smaak met zout en peper.

    Bereid de freekeh volgens de verpakking. Meng de kommer, tomaat, kruiden en bosui erdoor als het is afgekoeld. Schep de dressing erdoor. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het fruit aan beide snijkanten goudbruin. Doe de salade in een doos om mee te nemen en verdeel het gebakken fruit, de walnoten en de feta erover, dek af als alles koud is en pak in.

    Klop een dressing van 4 eetl. rodewijnazijn, of meer naar smaak, 1 teen geraspte knoflook, 1 eetlepel mosterd, de fijngehakte blaadjes van 3 takjes dragon en zo’n 70 ml lekkere olijfolie, zeezout en versgemalen zwarte peper.

IV

Pie/hartige taart/gevuld brood: Lahmacun (Turkse pizza)

Ingrediënten

Deeg

Voor dit recept heeft u hetzelfde pizzadeeg nodig als voor de caponata calzones voor de Italiaanse mand. Dit recept heeft u dus al, of vindt u online hier. of kunt u makkelijk vinden. Sneller? Koop 800 gram kant-en-klaarpizzadeeg op rol in het koelvak (mijn Jumbo verkoopt zelfs vers deeg!).

Voor erop

  • 2 eetl. olijfolie
  • 350 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theel. paprikapoeder
  • 1 theel. cayennepeper of naar smaak
  • 1 theel. komijnpoeder
  • 3 tot 4 teentjes knoflook, fijngeraspt
  • 1 groene paprika, geraspt
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • 1 blik tomatenpulp of passata
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Garnering:

Een mengsel van: 2 eetl. fijngehakte peterselie, 1 rode ui, in ringen, 2-3 tomaten in parten, 2-3 snackkomkommers in lange parten, 1 theel. sumac, zout en peper. Evt. chilisaus meenemen in een flesje

  • Bereiding

    Bak het gehakt met de ui rul in wat olijfolie. Voeg de specerijen, geraspte knoflook en paprika toe. Bak alles even mee uit en voeg dan de tomatenpuree en -pulp al roerend toe.. Breng de saus aan de kook en laat op lager vuur 15 minuten zacht uitbakken. Breng met zout en peper op smaak. Laat afkoelen.

    Verhit de oven met bovenwarmte erbij aan op 200 graden.

    Rol het deeg zo dun uit als u durft, leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Besmeer met een heel dunne laag saus, dit gaat het beste met schone handen. Bak de pizza kort: blijf erbij, de mijne waren in 5-7 minuten mooi gaar. Haal ’m uit de oven en maak de volgende.

    Verdeel de groente erover en rol de pizza’s op. Draai er een manchet van bakpapier omheen en bind vast met twee touwtjes of elastiek. Snij de pizza’s doormidden om mee te nemen.

V

Drankje: Tamarinde-limonade

Ingrediënten

Voor 4 glazen

  • 4-5 eetl. keukentamarinde, pot
  • 4-5 eetl. honing
  • 3 ruime handenvol ijsblokjes
  • 1 liter prikwater
  • Bereiding

    Jongens dit is mijn zomerverslaving. Pas de smaak aan naar de uwe: de een wil het zoeter dan de ander. Neem een knijpflesje honing mee zodat uw gasten de limo kunnen aanpassen naar hun eigen smaak.

    Los de tamarinde met de honing op door er een drup water doorheen te roeren. Giet in vier glazen, schep er ijs op en vul het glas met prikwater.

Wijntip van Onno Kleyn voor bij de picknick

Smaken die klinken als een klok, met soms wat zoet en flink wat zuur, dat kenmerkt Yvettes picknick deze week. Ga er vineus maar aan staan. Ik begin met de huis-chardonnay 2019 van de Well of Wine-wijnhandels, romig en sappig, een klein likje houtrijping en flink wat tropisch fruit in de geur. Komt uit de omgeving van Limoux in Zuid-Frankrijk; beweegt zich in het midden van het smaakspectrum tussen fris en rijk: een echte dubbeltje-op-de-eerste-rangwijn. Of anders de grillo 2018 van Cantine Pellegrino op Sicilië, een bijna stroperige droge witte wijn, mondvullend en met prettige huppeltjes van zuurzak en ander exotisch fruitgeluk. Ooit frommelde men de druif in de zoete marsalawijn, nu mag hij het opnemen tegen de gezouten citroen. Moet lukken; Sicilië is al halverwege de oosterse wereld.

Well of Wine chardonnay 2019, Pays d’Oc

Wellofwine.nl, € 8,95

Cent’are grillo 2018, Cantine Pellegrino

Wijnhandels, adressen via info@monnik-dranken.nl, circa € 7,40

Zomerpicknick met Yvette van Boven

Deze zomer bereidt Yvette van Boven elke week een complete picknick rond een vakantieland of -streek.

Hier vindt u de recepten voor een nautische picknickmand.

Hier de recepten voor een picknick met de Italiaanse slag.

En hier de recepten voor een picknickmand vol Frankrijk.

Volg ons