Zo maak je zelf
een mondkapje
in vier stappen

En we vertellen je ook hoe je hem correct gebruikt.

Zo maak je zelf
een mondkapje
in vier stappen

En we vertellen je ook hoe je hem correct gebruikt.

Vanaf 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Deze kun je kopen bij drogisterijen, supermarkten en webshops. Óf je kunt zelf een mondkapje maken van textiel. In deze handleiding leggen wij uit hoe je dat doet in vier stappen.

Wat heb je nodig?

Een stuk textiel dat bedoeld is om in contact te komen met de huid (bijvoorbeeld een oud T-shirt of een theedoek), dun elastiek, een schaar, meetlint, naald en draad of een naaimachine. Was het textiel van tevoren op 60 graden.

 • Stap 1

  Knip twee stukken textiel van 20 bij 27 centimeter

 • Stap 2

  Plaats de twee stukken textiel bovenop elkaar. Vouw de lange zijdes een centimeter naar binnen en naai aan elkaar vast.

 • Stap 3

  Leg de elastieken (rond de 30 centimeter) over de korte zijdes. Vouw vervolgens de korte zijdes anderhalve centimeter over het elastiek heen en naai deze vast.

 • Stap 4

  Maak een knoop in de elastieken. Plaats het mondkapje op je mond en stel de knoop zodanig af dat het kapje je mond, neus en kin goed afsluit.

  Je bent nu klaar om in te checken.

Hoe gebruik ik het mondkapje?

Was je handen met water en zeep voordat je het kapje opzet, en nadat je het hebt afgezet. Raak het mondkapje niet aan met je handen en gebruik het elastiek om het kapje op en af te zetten.

Wanneer je het kapje eenmaal op hebt, blijf er dan verder van af. Anders werkt het kapje averechts en verhoog je het risico op besmetting alleen maar.

Het mondkapje moet iedere keer na gebruik op zestig graden gewassen worden. Moet je voor je werk ’s ochtends en ’s middags met de trein reizen, dan betekent dit dus dat je twee mondkapjes nodig hebt: één voor de heen- en één voor de terugreis. Bewaar een gebruikt mondkapje tot je het kunt wassen in een afgesloten bakje of zakje.

De wegwerpvarianten die je in winkels kunt kopen, mogen maar één keer gebruikt worden en moeten daarna worden weggegooid.

Gaat het mondkapje mij redden van het coronavirus?

Dat kan wel eens tegenvallen. Het is onduidelijk of niet-medische mondkapjes bij het tegengaan van de uitbraak iets toevoegen aan andere maatregelen, schrijft de Europese gezondheidsorganisatie ECDC. Wel kunnen ze voorkomen dat de drager druppeltjes met virus uitstoot. Het RIVM raadt daarom mondkapjes op straat niet in het bijzonder aan; anderhalve meter afstand houden is veel effectiever. Maar precies dat is in het openbaar vervoer straks niet meer mogelijk. Daarom verplicht de overheid in het ov vanaf 1 juni bij wijze van alternatief het gebruik van mondkapjes; niet zozeer om de drager zelf te beschermen als wel de mensen om hem heen. Mogelijk verspreidt het virus zich zodoende minder gemakkelijk.

Mensen met verkoudheidsklachten worden nog steeds gevraagd thuis te blijven, mondkapje of geen mondkapje.

Meer over het coronavirus

Hier vind je een handig overzicht van de belangrijkste zaken rondom het coronavirus.