Eddy van Wessel wint voor de derde keer de Zilveren Camera

Zaterdagavond is de prijs voor beste Nederlandse persfoto (of serie) van het jaar uitgereikt aan Eddy van Wessel, die voor de derde maal afgelopen tien jaar deze prijs won. Ditmaal won hij voor zijn serie Het laatste bolwerk, die eerder al winnaar was van de categorie ‘Nieuws internationaal – serie‘.

Van Wessel maakte de foto‘s in maart 2019 in Baghouz, Syrië, vlakbij de grens met Irak, de laatste restanten van het kalifaat van IS. Tijdens de felle strijd komt er een vluchtelingenstroom van vooral vrouwen en kinderen op gang. Van Wessel documenteert het, met groot gevoel voor het moment, het verhaal en de fotografische mogelijkheden die dit dramatische moment biedt.

Deze derde Zilveren Camera is op zijn minst een eerbetoon aan het doorzettingsvermogen en de volhardendheid van Van Wessel, die eerder won met beelden van de Syrische burgeroorlog in Aleppo (2012) en de strijd tegen IS in Sinjar, Irak (2015). Bij die laatste reeks schreef de jury van de Zilveren Camera: ‘De strijd die Van Wessel vastlegt vormt als het ware het begin punt van de reis van de vluchteling.‘

Dat kon ook weer gezegd worden van een van de sterkste beelden uit de winnende serie van dit jaar, waarin een jong meisje dat een rolkoffer achter zich aansleept recht in de lens van de camera kijkt. Door de positie van de fotograaf maakt Van Wessel haar de aanvoerder van een stoffige karavaan, die over een kale vlakte nadert. Het lot van de IS-kinderen - en moeders, vaak afkomstig uit Europese landen, werd een van de grote nieuwsverhalen van het jaar en dat maakt de foto van Van Wessel, met terugwerkende kracht, nog relevanter. Zonder enige pathos stelt het beeld van Van Wessel de vraag naar het lot van deze mensen, en vooral van dit meisje dat ons aankijkt met een blik waarin we al het leed van de wereld kunnen projecteren.

Vorig jaar ging de prijs naar Cynthia Boll voor haar serie Sinking Cities Jakarta, een treffende illustratie van de actuele klimaatcrisis.

1e prijsNieuws Internationaal & winnaar van de Zilveren CameraSerie

Het laatste bolwerk

Eddy van Wessel

De harde kern van IS heeft zich in maart 2019 verschanst in Baghuz, een klein stadje op de grens van Irak en Syrië. Het gaat er in de strijd tussen IS en de buitenlandse (door de VS geleide) coalitie en de SDF (Syrian Defence Forces) hard aan toe. De nog resterende IS-bevolking bevindt zich tussen de frontlinies, en tijdens de strijd komt er een exodus op gang van ongeveer 60.000 IS-aanhangers en gewonde strijders, onder wie veel van buitenlandse afkomst. Zij worden overgebracht naar onder meer het Syrische Al Hol-kamp, waar zich een nieuwe IS-samenleving vormt.

Lees hier het Juryrapport

expanded Klik hier om te bekijken

Hieronder volgen alle winnaars van de verschillende categorieën. De tweede en derde plekken zijn te zien op de site van de Zilveren Camera.

1e prijsNieuws RegionaalEnkel

Stille tocht Humeyra

Frank de Roo

De 16-jarige Humeyra werd 18 december 2018 doodgeschoten bij haar school in Rotterdam door een man die haar maandenlang achtervolgde en bedreigde. Na haar dood werd in Rotterdam een stille tocht gehouden tegen geweld tegen vrouwen.

1e prijsNieuws Regionaalserie

Vrachtschip MSC Zoe overspoelt Waddeneilanden met rommel

Remko de Waal

Vrachtschip MSC Zoe overspoelt de Waddeneilanden met rommel. Het schip verloor voor de kust ruim 270 containers vol met goederen. Een groot deel hiervan spoelde in de dagen erna aan op de stranden van de Waddeneilanden.

1e prijsNieuws nationaalenkel

Boerenprotest

Siese Veenstra

Boeren vragen aandacht voor hun positie in de maatschappij, de 'continue wijzigende regelgeving' en 'het algemeen gebrek aan begrip en respect voor het boerenwerk'. Directe aanleiding van het protest voor veel boeren is het voorstel van D66-parlementairer Tjeerd de Groot om de veestapel te halveren. De deur van het provinciehuis van Groningen wordt opengebroken met een tractor en boze boeren stormen naar binnen, ze worden direct naar buiten gewerkt door de politie.

1e prijsNieuws nationaalserie

Tramaanslag Utrecht

Robin Lonkhuijsen

Op 18 maart 2019 begint een man om zich heen te schieten in een tram die onderweg is naar station Utrecht Centraal. Er vallen vier doden en en zes gewonden. Er is één hoofdverdachte: Gökmen T. Hij wordt later op de dag aangehouden na een klopjacht door de hele stad. T. wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Na de aanslag ontstond er op het 24 Oktoberplein, de plek waar de tram tot stilstand kwam, een bloemenzee en er werd een stille tocht voor de slachtoffers gehouden.

1e prijsNieuws Internationaalenkel

Shady

Rene Clement

De satirische blogger Shady Abu Zeid wordt op 6 mei 2018 gearresteerd bij zijn huis in Caïro, Egypte. Tot op de dag van vandaag wordt hij vanwege zijn werk vastgehouden.

1e prijsPersonen in het nieuwsenkel

Astrid Holleeder & Miljuschka Witzenhausen

Linelle Deunk

Linelle Deunk fotografeerde presentatrice Miljuschka Witzenhausen en haar moeder Astrid Holleeder voor een interview in de Volkskrant, over leven met de dreiging van haar oom Wim Holleeder.

1e prijsPersonen in het nieuwsserie

De laatste schuilplaats - thuisbasis veteranen

Linelle Deunk

Thuisbasis Veteranen is een opvanghuis voor militairen die de oorlog niet meer uit hun hoofd krijgen. De woonlocatie, waar Linelle Deunk deze serie maakte voor een reportage in de Volkskrant, biedt opvang aan veteranen met PTTS die behoefte hebben aan ondersteuning in het dagelijks functioneren, sociale contacten en veiligheid.

1e prijsPolitiekenkel

Hawija debat

David van Dam

Minister van Defensie Ank Bijleveld is met medewerkers op weg naar het debat in de Tweede Kamer over een luchtaanval door Nederlandse militairen in het Irakese Hawija, waarbij 70 burgerdoden vielen. De aanval vond al plaats in 2015, maar het grote aantal burgerslachtoffers werd pas bekend in het najaar van 2019 na onthullingen door NOS en NRC.

1e prijsPolitiekserie

Frans Timmermans op toernee

David van Dam

Frans Timmermans is op campagne in Rotterdam voor de Europese verkiezingen. Door het ‘Timmermans-effect’ werd zijn PvdA verrassend de grootste.

1e prijsSportenkel

Mathieu van der Poel

Marcel van Hoorn

Op 21 april 2019 laat Mathieu van der Poel de hele wielerwereld versteld staan. Met een zelden vertoonde inspanning voltooit de Nederlander een krankzinnige inhaalrace en wint hij de Amstel Gold Race.

1e prijsSportserie

Champions League feestje zonder familie!

Pim Ras

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk winnen met Liverpool de Champions League in 2019. In de finale verslaan ze Tottenham Hotspur. Na het fluitsignaal nodigen de Liverpool-spelers hun familie uit op het veld. Stewards houden dat tegen. Na veel gesoebat kunnen de Nederlanders anderhalf uur na het laatste fluitsignaal toch het gedroomde feest met hun kinderen en partners vieren.

1e prijsDocumentair Nationaal

Stoute Cellen

Marijn Fidder

Kinderen in de leeftijdscategorie 0 tot 13 jaar met kanker worden gefotografeerd in verschillende stadia van hun ziekte. Fotograaf Marijn Fidder laat de impact zien van de ziekte op het dagelijks leven van de kinderen. De foto’s, gemaakt op school, in het ziekenhuis of thuis, moeten een dierbare herinnering meegeven aan gezinnen met een kind dat kanker heeft: ‘Ik wil positieve foto’s maken, maar ook eerlijk’.

1e prijsDocumentair Internationaal

Living History

Ruben Hamelink

Hoewel de burgeroorlog die de VS verdeelde in het noordelijke ‘The Union’ en het zuidelijke ‘The Confederacy’ al meer dan 150 jaar geleden tot een einde kwam, zijn de littekens die dit bloedige conflict achterliet nog steeds zichtbaar in de samenleving. Vandaag de dag zijn er nog steeds tienduizenden Amerikanen die jaar in jaar uit deze oorlog herleven, met en zonder publiek. Daartegenover staat de dit jaar voor het eerst gehouden 'Slave Rebellion Reenactment', een evenement in het leven geroepen door kunstenaar Dread Scott. Tijdens dit weekend werd de grootste slavenopstand op Amerikaans grondgebied opgevoerd door honderden mensen, waaronder veel afstammelingen van slaven.

1e prijsKunst, Cultuur & Entertainmentenkel

Instagram Experience

Evert Elzinga

Influencers bezoeken de allereerste Instagram Experience in Amsterdam-Noord. Vijftien verschillende ruimtes kunnen worden gebruikt om selfies te maken in een unieke omgeving. Een kaartje kost 24,50 euro. Drie maanden na de opening in september meldde de organisatie dat er al 48 duizend bezoekers waren geweest.

1e prijsKunst, Cultuur & Entertainmentserie

New Gen Drag

Desire van den Berg

Brian en Diëgo (ChelseaBoy en DarcValac) zijn drag performers uit Amsterdam die hun drag personae omschrijven als non-binary. Daarmee gaan ze mee in wat lijkt op een hele nieuwe beweging binnen de dragcultuur. Desire van den Berg volgde ze over een periode van vier maanden en legde daarbij nadrukkelijk de momenten voor en na hun performances vast, wanneer de mannen ‘out-of-drag’ waren, en dus op hun kwetsbaarst.

1e prijsPaul Peters Fotoprijs

In de ban van Hilmano

Sabine van Wechem

Hilmano en Iris zijn verslaafd aan drugs, maar ook aan elkaar. Hilmano, die meer dan 30 jaar op straat heeft geleefd, staat in Amsterdam bekend als de Dakloze Dichter. Nu woont hij in de Jordaan, samen met zijn muze en medeverslaafde Iris. Zij woonde hiervoor op IJburg en is een gescheiden moeder van drie kinderen. Sabine van Wechem fotografeerde hun liefde, zoals alles in hun leven extreem.

1e prijsStorytelling

Born Free

Ilvy Njiokiktjien

Met het crossmediale Born Free vereeuwigde fotograaf Ilvy Njiokiktjien de ‘Born-Free’-generatie, de Zuid-Afrikanen die geboren werden na 1994. In dat jaar werd de apartheid afgeschaft en werd Nelson Mandela president. Njiokiktjien zag een land van uitersten, waarin ongelijkheid op papier tot het verleden behoort, maar in werkelijkheid diep in de haarvaten van de Zuid-Afrikaanse samenleving blijkt te zitten.