Transcript De dood van George Floyd

‘Zeg tegen mijn kinderen dat ik van ze hou. Ik ga eraan

George Floyd zei meer dan twintig keer dat hij geen lucht kreeg tegen de vier agenten die hem in mei hardhandig arresteerden in Minneapolis. De transcripten schetsen een aangrijpend beeld van het laatste halfuur van Floyds leven.

Het vertaalde transcript dat u hier leest is een ingekorte versie. Daardoor leest u bijvoorbeeld Man II (een omstander), zonder dat Man I vermeld staat. Lane, Kueng, Chauvin en Thao zijn de agenten die zijn aangeklaagd. De transcriptie maakt deel uit van een verzoek van de advocaat van Lane aan de rechtbank om de aanklacht tegen deze agent te schrappen. Het complete vrijgegeven, Engelstalige transcript, vindt u hier. Donderdag werden de transcripten van de bodycams van twee van de vier vrijgegeven. De transcripten schetsen een aangrijpend beeld van het laatste halfuur van George Floyds leven.

Zo wordt nog duidelijker hoe Floyd vecht voor zijn leven en de agenten smeekt om te stoppen. Die proberen Floyd, die wordt verdacht van gebruik van vals geld, in een politiewagen te krijgen maar hij verzet zich. Daarna wordt hij hardhandig tegen de grond gedrukt.

Omdat Floyd nogal verward overkomt, vragen ze geregeld of hij drugs heeft gebruikt. Floyd ontkent, hij zegt gewoon bang te zijn.

Nadat hij hardhandig op de grond wordt gedrukt, doet slechts een van de agenten, Thomas Lane, een suggestie om Floyd op zijn zij te leggen zodat hij kan ademen. Zoals gezegd: de transcriptie maakt deel uit van een verzoek van de advocaat van Lane aan de rechtbank om de aanklacht tegen deze agent te schrappen.

De camerabeelden zijn onder andere van Lane die met twee andere agenten is aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan de dood van Floyd. Volgens zijn advocaat is de agent echter niet schuldig en heeft hij geprobeerd in te grijpen. Chauvin wordt door justitie beschouwd als de hoofdverdachte. De agenten kunnen tot zo’n veertig jaar celstraf worden veroordeeld.

Na de opmerking van Chauvin dat hij teveel praat, geeft Floyd nog vier keer aan dat hij geen lucht krijgt. Uit de camerabeelden van Lane blijkt dat de laatste woorden van Floyd zijn: ‘Alstublieft, agent. Alstublieft.’ Nadat een omstander een opmerking maakt, zegt Floyd voor het laatst ‘alsjeblieft’.

Of dit werkelijk de laatste woorden van George Floyd zijn geweest, moeten de bodycambeelden van Chauvin, die zijn knie tegen Floyds nek bleef drukken, duidelijk maken. Die opnames zijn nog niet vrijgegeven.

De agenten kunnen tot zo’n veertig jaar celstraf worden veroordeeld. Alle vier agenten zijn ontslagen. Alleen Chauvin moet in de cel op zijn strafzaak wachten, de anderen zijn op borgtocht vrijgelaten.

Vertaling Leo Reijnen. Met dank aan Ashwant Nandram en Bas Beekman

Dit is een ingekorte versie van de transcriptie van de bodycam van agent Thomas Lane. Voor de volledige versie zie: nyt.com