Xavier, het lelijke gansje dat ieders hart veroverde

Tijdens de lockdown kreeg de Gentse fotograaf Frederik Buyckx een onverwachte huisgenoot op zijn woonboot: gans Xavier. Helaas liep het sprookje slecht af.

Een muziekrecensent schreef een keer over een uitvoering van het vioolconcert in E groot van Bach: ‘Als u er niet door wordt beroerd, betekent dit simpelweg dat u geen ziel hebt!’ Een variatie op die zin kun je gebruiken voor de beelden die de Belgische fotograaf Frederik Buyckx vervaardigde van een jong gansje dat maar anderhalve vleugel bezat en dit voorjaar bij hem inwoonde op zijn woonboot in Gent: als deze foto’s u niets doen, is uw hart van steen.

De meesten van ons hebben géén hart van steen. En daarom is het misschien maar beter meteen te melden dat het niet goed afliep met een gansje dat bijna ieders hart stal, en de naam ‘Xavier’ kreeg. Frederik Buyckx (1984) werd bekend met panoramische beelden uit streken waar de natuur zowel overweldigend mooi als hard is. In Kirgizië trok hij wekenlang in barre weersomstandigheden mee met seminomadische herders. Zoals die herders hun schapen zo goed mogelijk proberen te beschermen tegen sneeuwstormen en roofdieren, zo vangt Buyckx op zijn woonboot in Gent steevast hulpbehoevende watervogels op.

Een jong gansje dat de fotograaf deze lente aantrof, miste de helft van zijn rechtervleugel. Al snel voelde ‘Xavier’ zich helemaal thuis op de boot van Buyckx. Vanwege de lockdown had de fotograaf veel tijd voor zijn gast. Na verloop van tijd keken ze samen tv en ging Xavier zelfs mee op wandelingen en fietstochten.

En toen ondervond Buyckx ‘aan levende lijve dat je niet altijd ver van huis moet gaan om de hardheid van moeder natuur te ervaren’. Wilde zwijnen vertoonden zich dit voorjaar in de straten van Barcelona, herten paradeerden pontificaal door Londen en bruine beren gaven acte de présence in menige Oost-Europese buitenwijk. Vossen waren voor de lockdown al opgerukt tot vlak bij Gent.

Voor sojakippen en andere vleesvervangers is de soort die wetenschappelijk bekend staat als vulpes vulpes nog altijd niet enthousiast te krijgen. Een exemplaar zag op een zondagochtend zijn kans schoon. Het fotoboekje Xavier is behalve een visueel verslag van een vriendschap tussen een mens en een watervogel ook een postuum eerbetoon aan Xavier.