Quiz

We worden weer overspoeld door coronacijfers

Maar hoe moet je die interpreteren?

Quiz

We worden weer overspoeld door coronacijfers

Maar hoe moet je die interpreteren?

1 Welk getal geeft aan hoe snel het virus zich onder mensen verspreidt?

2 Hoe berekent het RIVM de R-waarde?

3 Hoeveel coronabesmettingen zijn er op 12 oktober wereldwijd gemeld?

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie

AP

4 In werkelijkheid zullen er veel meer mensen besmet zijn geweest, omdat lang niet iedereen wordt getest. Hoeveel mensen waren er op 5 oktober besmet geweest volgens een schatting van de WHO?

5 Waarop is die schatting van de WHO gebaseerd?

6 Terwijl er nu dagelijks veel meer besmettingen worden gemeld dan in april, liggen er toch nog ‘maar’ 200 mensen op de ic, vergeleken met 1.400 toen. Wat is daar géén oorzaak van? Let op: we zijn dus op zoek naar de verklaring die níet klopt.

7 Welk cijfer geeft het snelste inzicht in het actuele aantal coronabesmettingen in een gebied?

8 Welk land heeft het meeste aantal covid-doden omgerekend naar inwonertal gemeld?

9 Maar een vergelijking van sterftecijfers tussen landen zegt niet altijd alles over de ernst van de uitbraak. Er zijn een aantal redenen om de cijfers met enige scepsis te bekijken. Welke van de volgende is dat NIET? Let op: we zijn dus weer op zoek naar een verklaring die niet klopt.

10 Het RIVM kijkt niet alleen naar de cijfers van de GGD als het om ziekenhuisopnamen gaat, omdat die niet altijd accuraat zouden zijn. Hoe komen de GGD’en aan hun cijfers van de ziekenhuisopnamen?

Minister De Jonge (Volksgezondheid) wordt geïnterviewd door de NOS.

ANP

11 Veel cijfers worden door de overheid bijgehouden op het coronadashboard. Daarop is bijvoorbeeld te zien wat de huidige R is en hoeveel mensen er dagelijks in het ziekenhuis worden opgenomen. Bij die laatste statistiek ligt de signaalwaarde op 40. Wat betekent signaalwaarde?

12 Bij positief geteste mensen per 100.000 inwoners per dag is de signaalwaarde vastgesteld op 7. Wat was op 12 oktober het daadwerkelijke cijfer in Nederland?

Jouw resultaat

Je hebt van de vragen goed.

Deel je resultaat

Op de hoogte blijven van onze quizzen?