Quiz noodmaatregelen

Wat weet jij van de
nieuwe lockdownregels?
Doe de test

Met Pinksteren kwam Nederland weer een beetje verder tot leven. Maar het regeldoolhof van de anderhalvemetersamenleving blijft even ondoorgrondelijk. We leggen je een aantal situaties voor. Zou jij een boete krijgen?

1 Ik heb met een groepje van vijf vrienden afgesproken in het park. We drinken er een biertje bij, maar houden keurig 1,5 meter afstand tot elkaar. Zijn wij dan in overtreding?

2 In het park komen we een andere groep vrienden tegen. Die sluit zich bij ons aan. Iemand heeft muziek mee genomen, er wordt gedanst. Ons groepje groeit uit tot een kleine twintig mensen. We houden ons wel aan de 1,5 meter afstand en zorgen ervoor dat we andere mensen niet lastigvallen. Mag dit?

3 Ik ben binnenkort jarig. Ik heb een stuk of tien vrienden uitgenodigd om dat bij mij thuis te komen vieren. Mag dat?

Foto: Guus Dubbelman

4 Geldt daarbij nog steeds wel de eis dat we 1,5 meter afstand moeten houden?

5 Mijn dochtertje wordt binnenkort 10. We hebben al haar vriendinnetjes (een stuk of tien) uitgenodigd om dat in onze achtertuin te komen vieren. Mag dat?

Foto: Marcel van den Bergh

6 Mag ik een vriend of vriendin (die niet tot mijn huishouden behoort) meenemen in mijn auto?

7 Mag ik twee vrienden/vriendinnen meenemen in mijn auto?

8 Ik ga met mijn partner en onze dochter van 12 naar een pretpark. We hebben online tickets gekocht. Ik neem het dochtertje van de buren mee. Mag dat?

Foto: Arie Kievit

9 Ik loop met vier vrienden/vriendinnen door de stad (alle vier niet uit hetzelfde huishouden). We komen langs een terras. Daar is nog plaats. Mogen we daar gewoon gaan zitten?

10 Ik loop met diezelfde vier vrienden/vriendinnen door de stad. Het begint te plenzen. We willen schuilen in een café waar we langs komen. Mag dat, zonder reservering?

Foto: Arie Kievit

11 Ik heb met mijn partner een reservering in een restaurant. We hebben afgesproken met een bevriend echtpaar. Mogen wij met zijn vieren samen aan één tafel zitten?

12 Moet ik dan ook 1,5 meter afstand houden van mijn echtgenote?

13 Ik heb een reservering gemaakt voor een cafébezoek. In het checkgesprek met de eigenaar zeg ik dat ik de afgelopen dagen wel een beetje moet hoesten. Ik denk dat het komt omdat ik verkouden ben, niks ernstigs. Mag hij mij dan weigeren?

Foto: Raymond Rutting

14 Als ik met het openbaar vervoer reis moet ik sinds 1 juni een mondkapje dragen. Moet ik dat al op als ik op het perron sta te wachten?

Jouw resultaat

Je hebt 0 van de 14 vragen beantwoord. Beantwoord alle vragen om je score te delen.

Deel je resultaat

Verantwoording

Deze quiz is gemaakt op basis van de coronanoodverordening zoals opgesteld door het Veiligheidsberaad, het centraal orgaan van de Veiligheidsregio’s dat belast is met de handhaving. De quiz is voor publicatie voorgelegd aan het Veiligheidsberaad ter controle op eventuele onjuistheden.

Dit moet je weten over het coronavirus

Stapje voor stapje bouwt Nederland de intelligente lockdown af. Ook elders in de wereld gaan landen weer open. Hoe gaat het ‘nieuwe normaal’ eruitzien? In ons dossier verzamelen we de belangrijkste cijfers en grafieken en lees je alles wat je moet weten over het virus.