Wetenschap

Wat hebben we geleerd in 2020? 

Over een bepaald virus zijn we in 2020 enorm veel wijzer geworden, maar er zijn daarnaast nog zoveel meer wetenschappelijke inzichten. Dit zijn de belangrijkste.

Wetenschap

Wat hebben we geleerd in 2020? 

Over een bepaald virus zijn we in 2020 enorm veel wijzer geworden, maar er zijn daarnaast nog zoveel meer wetenschappelijke inzichten. Dit zijn de belangrijkste.

Les 1

We zijn dus toch overvallen door een pandemie

De moderne westerse wereld is wel zo’n beetje bevrijd van akelige infectieziekten, was het algemeen gevoelde idee. Toen kwam het corona­virus met zijn geniepige trucs. Waarna de mens zich toch ook weerbaar en innovatief toonde.

Lees verder

Les 2

De deepfakes komen binnen ieders handbereik (en lijken steeds echter)

Gezichten, stemmen, huizen en auto’s die niet bestaan maar niet van echt te onderscheiden zijn: door kunstmatige intelligentie staat ‘een explosie van mogelijkheden’ voor de deur.

Lees verder

Les 3

De bemande commerciële ruimtevaart neemt een vlucht

Met de succesvolle pendeldienst voor astronauten veroverde ruimtevaartbedrijf SpaceX zijn plaats in het kosmisch reisschema. Dat retourtje ruimte boek je straks bij een commerciële maatschappij.

Lees verder

Les 4

De gentherapie voor hemofilie stuit op tegenslag

Het langverwachte, zeer dure genetische medicijn tegen hemofilie, een zeldzame stoornis in de bloedstolling, liet op zich wachten. Toch zijn er beloftevolle resultaten.

Lees verder

Les 5

De afname van de biodiversiteit laat zich moeilijk meten

Hoewel alle onderzoeken een wereldwijde achteruitgang waarnemen, is de biodiversiteit lastig in exacte cijfers te vatten.

Lees verder

Les 6

Nieuwe dieren alleen in ondoordringbare regenwouden? Nee hoor, ook in het Vondelpark

De wereld sterft niet alleen af en uit, er komen ook nieuwe soorten bij. Dat wil zeggen: de soorten bestonden allang, ze waren alleen nog niet ontdekt door een mens. Een greep uit het Nieuwe Dierenrijk 2020.

Lees verder

Les 7

Nederlandse uitvinding leidt tot een rs-vaccin dat vele babylevens zal redden

Dankzij de ontdekking van een krachtige antistof in een Amsterdams lab kunnen pasgeboren baby’s binnenkort waarschijnlijk worden beschermd tegen de levensbedreigende kinderziekte rs.

Lees verder

Les 8

Nieuwe hielprik brengt ernstige spierziekte meteen aan het licht bij pasgeboren baby’s

Een nieuwe hielprik biedt pasgeboren baby’s met de zeldzame spierziekte SMA veel betere vooruitzichten, doordat de behandeling meteen kan beginnen.

Lees verder

Les 9

Het menselijk brein kan exponentiële groei maar moeilijk bevatten

In de aanloop naar de tweede golf bleek het maar weer eens: ons brein kan zich nauwelijks iets voorstellen bij aantallen die continu verdubbelen.

Lees verder

Les 10

De meeste gezondheidswinst boek je buiten het ziekenhuis

Dat het coronavirus patiënten met overgewicht zwaarder treft dan andere, toont ‘de urgentie van preventie’ in de zorg. En daarbij kan een beetje minder buikvet al veel verschil maken.

Lees verder

Les 11

In ons zonnestelsel liggen de ontdekkingen voor het oprapen

Ook het afgelopen jaar bleek het zonnestelsel weer een schier oneindige bron van wetenschappelijke ontdekkingen. Maak kennis met de onbemande sondes die de raadsels van de ruimte ontrafelen.

Lees verder

Les 12

Na een massale vaccinatiecampagne werd Afrika vrij verklaard van het wilde poliovirus

Met wilde polio was er dus ook een virus dat juist verdween. De massale campagne voor vaccinaties in Nigeria biedt belangrijke inzichten voor het komende jaar.

Lees verder

Les 13

Corona geeft impuls aan suïcidepreventie

De pandemie heeft in Nederland nog geen effect op het aantal zelfdodingen. Wat wel een gevolg is van de coronacrisis: dat de cijfers waaruit dit blijkt, er nu al zijn.

Lees verder

Les 14

De datahonger van astronomen en fysici is niet te stillen

Het stapelen van ongekende hoeveelheden gegevens leidt in de natuur- en sterrenkunde tot de grootste doorbraken. De minder spannende data zijn soms juist het nuttigst.

Lees verder

Les 15

Brand in de natuur hoeft geen ramp te zijn

Natuurbranden zullen vaker voorkomen door droogte en klimaat­verandering. Met goed natuurbeheer is veel schade te voorkomen.

Lees verder

Les 16

Met algoritmen moet je zorgvuldig omgaan

De slimme algoritmen achter toepassingen die ons leven vergemakkelijken, zijn hun onschuldige imago kwijt: ze werken filterbubbels, nepnieuws en discriminatie in de hand. 

Lees verder

Les 17

De Nederlandse bodem bevat nog vele archeologische schatten

Op de bodem van de Zuiderzee liggen zes verdwenen dorpjes en in het noorden stonden 134 vergeten kastelen. Dankzij satellietdata krijgen archeologen middeleeuws Nederland beter in kaart.

Lees verder

Volg ons