Vertoon van macht door ‘Patriots!’

Hier en daar is het al echt oorlog tussen Trump supporters en Black Lives Matter-activisten. Over en weer vallen slachtoffers. Nieuw is een parade van pick-uptrucks met vlaggen en witte mannen met baarden.

Zaterdag stonden ze in Portland letterlijk tegenover elkaar, de twee groepen in de Verenigde Staten die er zulke diametrale opvattingen op na houden over hoe het land eruit moet zien.

Drie maanden lang al protesteren in de stad duizenden Black Lives Matter-activisten en hun sympathisanten tegen politiegeweld en andere racistische uitwassen, wat deze zomer ’s avonds vaak uitliep op rellen, vandalisme en agressie tegen overheidsgebouwen, de lokale politie en de federale agenten die door president Trump naar de stad waren gestuurd om de rust terug te brengen, maar wel zelf met bijna-scherp schoten.

  • Lokale politie in Portland.

  • Een agent negeert een tirade bij 'Black Lives Matter Plaza' in Washington.

  • Demonstranten gooien eieren naar de politie in Portland.

Zaterdag vonden zo’n vijftienhonderd omwonenden van de stad dat het tijd was om terug te duwen, soms met pickup truck en al. Rond de botsing viel (opnieuw) een dode, dit keer aan de rechterkant.

Het was zeker niet de eerste confrontatie deze zomer, en ook niet voor het eerst dat daarbij slachtoffers vielen. In Austin, Texas werd eind juli een gewapende linkse demonstrant doodgeschoten door een Trump-fan die een protest in was gereden; in Kenosha, Wisconsin werden vorige week twee linkse activisten doodgeschoten door een Trump-fan die zei winkels te bewaken; in Albuquerque, New Mexico werd een demonstrant gewond door kogels van iemand die een standbeeld bewaakte. Ook links liet zich niet onbetuigd, onder meer in Portland, waar een chauffeur van een gestrande auto in elkaar werd geslagen.

De eigenaar van een restaurant in Charlotte gaat de discussie aan.

Sommige van die confrontaties leidden tot chaotische oorlogstaferelen van man-tegen-man-gevechten in nachtelijke straten. Zaterdag kwam daar een ander beeld bij: dat van pick-up-trucks met vlaggen en mannen met baarden in de achterbak, die in een parade door een stad trokken.

‘We zijn hier om onze kracht te laten zien’, zei Joe Remenar, een van de deelnemers, tegen de lokale zender KGW8, terwijl hij en de anderen zich op de parkeerplaats van een winkelcentrum in een voorstad verzamelden. De meesten kwamen uit omliggende plaatsen, niet uit Portland zelf: de strijd in de VS is, net als in Europa, die tussen stad en platteland, zie ook het paard tussen de pick-ups. ‘We hopen dat de pers het oppikt, maar dat zal wel weer niet’, zei Remenar nog, een teken dat deze mannen met hun glanzende auto’s zich nog steeds de ‘vergeten mensen van Amerika wanen’, zoals Trump ze vier jaar geleden noemde.

‘Patriots!’, twitterde Trump die avond, bij beelden van de mannen, die in een soort drive-by shooting paintball-projectielen en pepperspray op de linkse demonstranten afvuurden. Nog twee maanden tot de verkiezingen.

Confrontaties tussen Black Lives Matter-activisten en Trump-aanhangers in Portland.

  • Politie houdt een man in bedwang die net iemand heeft zien sterven in Portland.

  • Een Trump-supporter in een auto krijgt een scheldkanonnade over zich heen.

Volg ons