Verboden gebied

De publieke fitnesstoestellen zijn in Amsterdam tot verboden terrein verklaard: het coronavirus kan hier welig tieren. Fotograaf Klaas Jan van der Weij ging nog snel even kijken.

Precies een week geleden sprak de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tegenover de gemeenteraad vertederende woorden over jongeren die in perkjes, op pleintjes of op straat een balletje trapten. Het was althans ‘niet slecht’ om, met inachtneming van de anderhalve meter, buiten een beetje te bewegen. Nu, een week later, ligt alles anders.

De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, onder leiding van Halsema, heeft met ingang van donderdag nieuwe maatregelen ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus waarbij openbare sportvoorzieningen niet worden gespaard. Cruyff Courts en voetbalkooien zijn tot verboden terrein verklaard. Openbare fitnesstoestellen eveneens.

Juist omdat sportscholen en sportcomplexen de deuren hebben moeten sluiten, blijken de publieke fitnesstoestellen, vaak in parken te vinden of in de openbare ruimte tussen dichte bebouwing, enorm populair onder hen die de gezondheid nog een beetje op peil willen houden. ‘Nu zijn het plekken die de gezondheid kunnen schaden, omdat de toestellen niet worden schoongehouden en omdat de toestellen een aantrekkingskracht hebben op meerdere mensen tegelijk’, vindt de veiligheidsregio.