Verbannen naar Rome’s bijenkorf

Opeens heeft Rome door de lockdown een andere aanblik gekregen, vastgelegd door fotograaf Max Intrisano (47). De bewoners kunnen, nee, moeten het dak op.

Nooit, al is de lentedag nog zo perfect, zitten Romeinen op hun balkon, want waarom zou je eenzaam verpozen op een kaal stukje beton als vlak onder je de Eeuwige Stad zich openbaart, vol prachtige pleinen gevuld met mooie mensen? Daken, hetzelfde verhaal: het echte Romeinse leven speelt zich beneden af, niet boven.

Maar toen kwam opeens het virus, dat de Romeinen eerst naar hun balkons dreef en later nog verder omhoog, richting hun daken. Opeens is de mooiste stad ter wereld leeg op straatniveau, maar juist ongekend vol op alle etages daarboven.

Het gevolg, zo merkte fotograaf Max Intrisano (47), is een nieuw uitzicht vanuit vrijwel elk Romeins appartement. Altijd waren de balkons leeg en de daken verlaten, maar opeens is het alsof er vlak voor je neus een bijenkorf is opengesneden. Woonwijken zijn plotsklaps veranderd in een gigantische honingraat waarbij elke cel een inkijkje geeft in weer een ander Romeins leven. Je blijkt een overbuurman te hebben van ver in de tachtig die elke ochtend bretels en een stropdas aantrekt, ook al woont hij alleen. Schuin tegenover je wonen studenten die elke avond op het dak een biertje drinken, waarbij ze hun flesjes altijd vervaarlijk dicht bij de dakrand zetten. En die getatoeëerde waterbuffel die je kent uit de sportschool, zie je nu elke middag op het dak zijn gewichten heffen.

Intrisano woont al bijna twintig jaar in de wijk Monteverde en besloot het zeldzame inkijkje in de Romeinse honingraat vast te leggen. Elke dag tuurt hij naar zijn huidige horizon en maakt er een foto van.

Dat zal hij blijven doen tot de lockdown weer ophoudt, zegt hij, waarna de daken weer zullen leegstromen en het leven zich weer naar de begane grond verplaatst, daar waar het hoort.