Vast in winters Noorwegen

De Belgische fotograaf Eva Faché (25) zit sinds de lockdown vast in het Noorse Tromsø. Noodgedwongen brengt ze nu haar eigen leven in beeld, in plaats van dat van anderen. 

In Tromsø, dat zich de hoofdstad van de Noordpool mag noemen, is Eva Faché omringd door dikke pakken sneeuw. Woensdag 11 maart arriveerde ze er voor een kort verblijf van vier dagen, om op de universiteit de verdediging van het proefschrift van haar vriend Jet bij te wonen. En toen gingen ook in Noorwegen de luchthavens op slot.

De fotograaf heeft een dubbel gevoel. Als stagiair op de fotoredactie van de Volkskrant zou ze nu het liefst dagelijks eropuit trekken om de coronacrisis in beeld te brengen en zo haar kunsten te laten zien. Anderzijds vindt ze het geen straf om samen te leven met haar vriend en even verlost te zijn van alle barrières van een langeafstandsrelatie.

De Noorse coronaberichtgeving die aan haar voorbijgaat en de winterse omstandigheden werken vervreemdend. In haar dagelijkse contact met België en Nederland via familie, vrienden en Nederlandstalige nieuwsmedia, hoort ze over de strengere maatregelen daar en ziet ze zonovergoten beelden van lege straten vol lentegroen en wandelende landgenoten in zomerse kledij.

Haar camera geeft houvast. Ging ze eerder op zoek naar andermans verhaal, nu is door de nood gedwongen haar eigen leefwereld onderwerp van haar fotografie. En dat leidt tot beelden die ze anders nooit zou hebben gemaakt. Van klussen in het appartement waar ze nu woont, de directe omgeving waarin ze zich beweegt, van haar vriend Jet. Van hun skitochten en uitje naar de drive-in bioscoop, een creatief alternatief van de organisatie van het jaarlijkse filmfestival, dat anders volk naar de bioscoopzalen had moeten trekken. Voorheen zou Eva ook nooit haar camera hebben gericht op een paar bloesemtakken voor het raam van een bloemenwinkel. ‘Ik beleef mijn leefomgeving anders dan hiervoor, minder vanzelfsprekend, met meer oog voor detail.’