Trouwen op gepaste afstand

Van 150 naar 17 gasten: fotograaf Marcel van den Bergh woonde een coronabestendige bruiloft met een sterk ingekorte gastenlijst bij. Het werd toch nog een prachtig feest.

Een gegeven uit de wereld van vóór het coronavirus: in de meeste van de 193 lidstaten van de VN zagen bruidsparen zich genoodzaakt voor hun trouwpartijen méér gasten uit te nodigen dan ‘de echt belangrijke’.

In landen waar bruiloften drie dagen konden duren en een veestapel en een paar wijnkelders kostten, kenden de paren soms niet eens de helft van al hun gasten. Het virus van dit voorjaar haalde wereldwijd een streep door al die Zeer Grote Feesten. De Volkskrant sprak onlangs met een Oegandese bruidegom die zijn vreugde over het fortuin dat hij had bespaard met een bruiloft met vijf in plaats van vijftienhonderd gasten nauwelijks onder stoe- len of banken stak. ‘Een wetenschappelijke bruiloft’, heet zo’n door coronaprotocollen aan banden gelegde trouwpartij in Oeganda.

Je kunt beweren dat Nederland voor de coronacrisis al over een enigszins ‘wetenschappelijke’ trouwtraditie beschikte. Bruiloften met meer dan tweehonderd gasten waren hier tamelijk uitzonderlijk. Esther van Goethem en Rob Kraaijevanger hadden aanvankelijk honderdvijftig mensen uit Doetinchem en omstreken uitgenodigd voor hun huwelijk op 5 juni 2020. Corona noopte tot een strenge selectie: zeventien naaste familieleden en vrienden gaven afgelopen vrijdag acte de présence in de fraaie 19de-eeuwse villa Ruimzicht in Doetinchem, ook beroemd vanwege zijn bomentuin en theekoepel.

Dat een bruiloft met zeventien gasten ook een prachtig feest kan zijn, zien we hier dankzij het discrete werk van een achttiende gast: fotograaf Marcel van den Bergh. Hij zag ook dat het bruidspaar genodigden die noodgedwongen moesten afvallen niet in de kou lieten staan: allemaal hadden die de gelegenheid de bruid en bruidegom geluk te wensen in een felicitatiedrive-through. Heimelijk een prima manier om te ontdekken wie je goede en minder goede vrienden zijn.

Wie een bruidspaar ook komt feliciteren als er geen wijnkelder kan worden leeggedronken en geen varken kan worden verorberd, kent de pasgetrouwden vrijwel zeker persoonlijk.