Wanneer hebben door corona getroffen bedrijven of zzp'ers recht op steun? Speel onze quiz

Onlangs kondigden ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes verlenging aan van steunpakketten voor zzp'ers en bedrijven. Wat is er veranderd? En wanneer heb je überhaupt recht op steun?

1 Hoe heet het steunpakket dat voor zelfstandige ondernemers (onder wie zzp‘ers) is bedoeld?

2 Ik ben een alleenstaande, 40-jarige zelfstandige die 40 uur per week aan zijn bedrijf werkt. Van mei tot augustus verdiende ik 1.200 euro netto per maand. Heb ik recht op de Tozo-uitkering?

3 Ik ben een alleenstaande, 30-jarige zelfstandige die 30 uur per week aan mijn bedrijf werkt, waarmee ik van november 2020 tot februari 2021 800 euro netto per maand verwacht te verdienen. Ik bezit een huis van 250 duizend euro en heb 35 duizend euro aan financiële middelen (aandelen, bankrekeningen, cryptovaluatie en contant geld). Heb ik recht op de Tozo-uitkering?

4 Nadat was gebleken dat Booking.com ook steun had gekregen in de eerste ronde, waren er felle discussies of alle bedrijven wel in aanmerking kunnen komen voor steun. Welke aanvullende eisen gelden sinds het tweede pakket?

5 Ik werk bij een bedrijf waarvan de omzet van mei tot augustus is gedaald met 25 procent. Heeft het bedrijf op basis daarvan recht op een NOW-regeling?

6 Heeft datzelfde bedrijf recht op NOW-steun als de omzet in januari 2021 met 25 procent is gedaald?

7 Op basis van een literatuurstudie raadt het CPB het kabinet aan de NOW-regeling na een jaar af te bouwen. Waarom?

8 Op 1 november ontsla ik drie werknemers omdat het slecht gaat met mijn bedrijf, waar in totaal 200 mensen werken. Word ik gekort op mijn NOW-regeling?

9 Hoeveel procent van de loonkosten vergoedt de staat op basis van de NOW-regeling in februari 2021 maximaal?

10 Mag mijn baas mijn salaris verlagen in februari 2021, zonder dat dit gevolgen heeft voor de NOW-subsidie van het bedrijf?

11 Ik ben een zelfstandige die 25 uur per week werkt en daarmee 900 euro netto per maand verdient. Mijn echtgenoot verdient, ook als zelfstandige, 500 euro netto per maand. Daarnaast krijgen we 537,90 per maand aan kinderbijslag. Hebben we recht op de Tozo-uitkering?

12 Hoeveel werkenden waren voor hun salaris (deels) afhankelijk van het eerste NOW-pakket?

Jouw resultaat

Je hebt 0 van de 12 vragen beantwoord. Beantwoord alle vragen om je score te delen.

Deel je resultaat

Op de hoogte blijven van onze quizzen?

Volg ons