Fotoserie Tourwinnaars

Tourwinnaars geven met hun blik nog steeds hun geheim niet prijs

Het wielerpeloton beleeft dit jaar een van de vreemdste Tours uit de historie. Fotograaf Jelle Vermeersch probeerde de blik van de winnaars te vangen

Fotoserie Tourwinnaars

Tourwinnaars geven met hun blik nog steeds hun geheim niet prijs

Het wielerpeloton beleeft dit jaar een van de vreemdste Tours uit de historie. Fotograaf Jelle Vermeersch probeerde de blik van de winnaars te vangen

Tourwinnaars zijn geen gewone mensen, Tourwinnaars komen van Mars. Ze beschikken over onmenselijke krachten, hun geest is in staat hun lichaam tot ver voorbij alle grenzen van wat menselijkerwijs mogelijk is te dwingen. Ze zijn heerszuchtig, egoïstisch en genadeloos (behalve Joop Zoetemelk, maar die verloor de Tour vaker dan hij hem won). Ze vinden dat veel, zo niet alles, is toegestaan voor de overwinning.

  • Miguel Induráin

Jelle Vermeersch, fotograaf en mede-oprichter van het Vlaamse wielermagazine Bahamontes, fotografeerde nog levende Tourwinnaars. Niet allemaal, Aimar (1966), Thévenet (1975, 1977), Lemond (1986, 1989, 1990), Roche (1987), Riis (1996), Ullrich (1997) en Sastre (2008) wachten nog op hun beurt. Lance Armstrong, Tourwinnaar in 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 en 2005 ontbreekt ook; maar hij kan vermoedelijk wachten tot hij een ons weegt, hij is uit de Tourhistorie verwijderd.

Jan Janssen

Kun je aan het portret van een man zien dat hij een Tourwinnaar is? Het antwoord op die vraag luidt, na langdurige bestudering van Vermeersch’ portrettengalerij, ontkennend. Dat is jammer, anders zouden we aan een portret van Tom Dumoulin kunnen aflezen of een Tourzege er nog inzit.

  • Eddy Merckx

  • Joop Zoetemelk

Als het te zien is, dan toch aan de gezichten van de vijfvoudige winnaars. Maar Eddy Merckx ziet eruit als de pastoor van Kruishoutem, Bernard Hinault als een sympathieke biologieleraar en Miguel Induráin als een Baskische schaapsherder.

Aan Alberto Contador (2007 en 2009) zie je zijn twee Tourzeges wel af. In Jan Janssens blik schuilt nog de schaduw van 1968 en in Federico Bahamontes’ ogen smeult nog het vuur van 1959, ook nog nu hij 92 jaar oud is.

En Egan Bernal? Ik meen te kunnen zien dat hij over een paar weken zijn tweede Tour op zak heeft, maar ik kan me vergissen.

Tourwinnaars zijn geen gewone mensen. Voor de camera geven ze hun geheim niet graag prijs.

Volg ons