Toen de Valencianen hun falles nog konden vieren

De Falles de Valencia luiden traditiegetrouw de lente in. Vrouwen en meisjes steken zich in kostbare, kleurrijke kostuums. Luisa Dörr fotografeerde ze in de kleedkamers thuis. Dit jaar is het voorjaar in Spanje begonnen zonder het traditionele feest.

Deze pracht en praal dateert uit februari 2018, pre-corona, hoe kan het ook anders. De vrouwen en meisjes bereiden zich voor op het Spaanse festival Falles de Valencia. Vijf dagen gevuld met muziek, dans, kostuums en enorme karikaturen van papier-maché – de ‘falles’ – die traditiegetrouw op 19 maart, de laatste dag, in de hens gaan.

Het festival dat het begin van de lente inluidt, is dit jaar uitgesteld. Op 11 maart kondigde de burgemeester van Valencia de nieuwe data aan:15 tot 19 juli. Het lentefestival wordt zomerfeest. Maar vier weken later lijken de feiten het optimisme van de burgemeester in te halen. Covid-19 slaat ruw om zich heen en tast ook de organen van de samenleving aan. Tradities die de hartslagen van het jaar markeren behoren, tot nader order, tot het verleden.

De foto’s zijn gemaakt door de Braziliaanse fotograaf Luisa Dörr (31). Vanuit haar vissersdorp in deelstaat Bahia vertelt ze (via quarantaine-medium Whatsapp) over haar kennismaking met het festival, ze bezocht destijds haar Spaanse schoonfamilie. Ze was meteen geïntrigeerd door de falleras, de vrouwen en meisjes die in hun kostuums traditie en mode combineren en strijden om de titel van fallera mayor en fallera infantil.

In een ver verleden droegen vrouwen in de rijstvelden rond Valencia iets soortgelijks. Ze knoopten hun haar in platte spiralen over beide oren zodat het niet in de weg zat. Moderne falleras kleden zich in zijde en kant, de handgemaakte schoenen zijn afgestemd op het lijfje, de patronen op de rok veranderen elk jaar. Juwelen die als erfstukken worden doorgegeven completeren de outfit: een broche, een kam voor in het haar, uitbundige oorbellen.

Een kostuum kost al gauw duizenden euro’s. Families sluiten leningen af zodat hun vrouwen kunnen meedingen naar de titel, vertelt Dörr. De falles van papier-maché verbeelden jaarlijks actuele thema’s. ‘Volgende keer komt ongetwijfeld het virus langs’, voorspelt de fotograaf. Covid- 19 gemaakt van kranten en lijm. De fik erin, laat dan het hart weer kloppen.