Tijdlijn

Hoe de relatie tussen de VS en China ontspoorde

Sinds Donald Trump president van de VS is, bereikt de relatie met China het ene historische dieptepunt na het andere. Of het nu gaat om handel, high-tech of covid-19, Washington ligt op ramkoers. Een overzicht van drie gespannen jaren.

Sleutelmomenten

 • July 15, 2020

  Trumps antwoord op veiligheidswet Hongkong leidt tot diepere kloof tussen China en de VS

 • April 15, 2020

  Diplomaten strooien met complotheorieën over uitbraak virus, Trump stapt uit WHO

 • January 15, 2020

  Pas op de plaats tussen VS en China na handelsakkoord

 • December 1, 2018

  Topvrouw Huawei opgepakt

 • March 22, 2018

  Importheffingen over en weer

 • April 6, 2017

  Eerste ontmoeting Trump en Xi Jinping

2021
January 19, 2021

Pompeo beschuldigt China van genocide

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo beschuldigt op zijn laatste werkdag China van genocide en misdaden tegen de menselijkheid inzake de Oeigoeren en andere islamitische minderheden.

January 13, 2021

Algemeen importverbod VS op producten als katoen

De VS kondigen een algemeen import-verbod aan op producten die mogelijk gemaakt zijn met Oeigoerse dwangarbeid, zoals katoen en tomaten.

January 7, 2021

Ambassadeur kondigt bezoek Taiwan aan

De Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties Kelly Craft kondigt een bezoek aan Taiwan aan, een diplomatieke primeur die Beijing het schuim op de lippen brengt. Onder Trump is wetgeving ingevoerd waarmee hoge Amerikaanse functionarissen worden aangemoedigd Taiwan te bezoeken.

January 5, 2021

Trump bant acht Chinese software-applicaties

Trump ondertekent een wet die het gebruik Amerikaanse bedrijven het gebruik van acht Chinese software-applicaties verbiedt, waaronder betaalapps van Alibaba en TenCent. Hij overweegt ook de zwarte lijst van ruim dertig bedrijven die in de ban zijn gedaan wegens vermeende banden met het Chinese leger uit te breiden met Alibaba en TenCent, omdat Washington vreest dat die apps de data van gebruikers doorsluizen naar de Chinese overheid. Eerder probeerde Trump de Chinese app WeChat en videoplatform TikTok te weren. Dat mislukte omdat de Amerikaanse rechter het verbod afwees op grond van de vrijheid van meningsuiting.

2020
December 28, 2020

Goedkeuring omstreden Tibet-wet

Trump keurt een omstreden Tibet-wet goed. Chinese ambtenaren en politici die zich bemoeien met de reïncarnatie van de Dalai Lama, de Tibetaanse geestelijk leider in ballingschap, riskeren voortaan een reisverbod naar de Verenigde Staten en het bevriezen van hun Amerikaanse bankrekeningen.

September 18, 2020

Bezoek Amerikaanse minister aan Taiwan leidt tot spanningen

Een bezoek van de Amerikaanse minister van Volksgezondheid Keith Krach aan Taiwan leidt tot verhoogde spanningen in de Straat van Taiwan. De VS zijn van plan wapens te verkopen aan het de facto onafhankelijke eiland. Chinese straaljagers vliegen door het Taiwanese luchtruim en Taiwan test enkele raketten. Het bezoek van Krach is een gevolg van onder Trump ingevoerde wetgeving die hoge Amerikaanse functionarissen aanmoedigt Taiwan te bezoeken. Dat soort ontmoetingen waren voorheen uitgesloten om Beijing niet te irriteren.

August 6, 2020

Historisch bezoek Amerikaanse minister aan Taiwan leidt tot nieuwe ruzie

De Verenigde Staten stevenen opnieuw af op fikse ruzie met de Volksrepubliek China door de Amerikaanse minister van Volksgezondheid op werkbezoek naar Taiwan te sturen.

August 2, 2020

Trump wil Tiktok verbieden, Microsoft staakt onderhandelingen

Trump vreest dat ByteDance via de populaire app informatie over Amerikaanse burgers doorspeelt aan de Chinese overheid. Zelf heeft het bedrijf dat ontkend. Tegen verslaggevers zei Trump dat hij TikTok op korte termijn wil verbieden middels een presidentieel bevel of een economische noodwet.

July 25, 2020

Amerikaanse agenten breken Chinees consulaat Houston open

Federale agenten en lokale ordediensten zijn vrijdag het Chinese consulaat in Houston binnengedrongen. Ze deden dat kort nadat het bevel van de Amerikaanse regering tot sluiting van de diplomatieke post van kracht is geworden.

July 24, 2020

Amerikaans consulaat in miljoenenstad Chengdu moet dicht

China heeft de Verenigde Staten opgedragen het consulaat in de stad Chengdu te sluiten. Dat besluit is een vergelding voor de Amerikaanse beslissing om de Chinezen uit het consulaat in Houston te zetten.

July 23, 2020

FBI: onderzoeker verschuilt zich in Chinees consulaat om arrestatie te voorkomen

De spanningen tussen Beijing en Washington lopen verder op nu een Chinese vrouw zich volgens de VS schuil houdt in het Chinese consulaat in San Francisco. De vrouw is één van vier onderzoekers die zouden hebben gelogen over hun relatie met het Chinese volksleger om een visum voor de VS te kunnen krijgen.

July 20, 2020

De VS bevelen sluiting van een Chinees consulaat in Houston

In een scherpe escalatie van de spanningen tussen de Verenigde Staten en China beveelt Washington Beijing plotseling de sluiting van het Chinese consulaat in Houston. Waarom Washington het precies op die diplomatieke vertegenwoordiging heeft gemunt, is onduidelijk, maar de gedwongen sluiting houdt volgens de VS verband met de ‘bescherming van Amerikaans intellectueel eigendom’ en ‘privé-informatie van Amerikanen.’

July 15, 2020

Trumps antwoord op veiligheidswet Hongkong leidt tot diepere kloof tussen China en de VS

De Amerikaanse president Trump heeft een einde gemaakt aan het economische voorkeursregime voor Hongkong. Het is een reactie op de Chinese aantasting van de Hongkongse autonomie. Hoewel bedoeld als maatregel om de overheid in Beijing onder druk te zetten, is dit een nieuwe klap voor Hongkong, deze keer voor de economie. Beijing kondigde meteen tegenmaatregelen aan.

July 15, 2020

Banken worden gestraft als ze zaken doen met Chinese functionarissen

De VS leggen banken sancties op: zij worden bestraft als ze zaken doen met de Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de invoering van de nationale veiligheidswetten voor Hongkong. Daarmee is de speciale handelsrelatie met Hongkong beëindigd.

July 14, 2020

VS: Chinese aansprak op Zuid-Chinese Zee ‘onwettig’

De VS wijzen de Chinese aanspraken op een groot deel van de Zuid-Chinese Zee als ‘onwettig’ af. Amerikaanse marine patrouilleert regelmatig in betwist gebied in de Zuid-Chinese Zee. Dat is een bron van spanning met China, dat om zijn claims over vrijwel het hele gebied kracht bij te zetten, eilandjes heeft versterkt tot militaire bastions.

July 13, 2020

Chinese sancties tegen Amerikaanse politici

China kondigt sancties aan tegen Amerikaanse politici, nadat Washington een week eerder strafmaatregelen nam tegen China wegens vermeende vervolging van de islamitische minderheden in de provincie Xinjiang.

May 29, 2020

Spanningen Zuid-Chinese Zee

De Amerikaanse marine patrouilleert voor de derde keer in een maand in betwist gebied in de Zuid-Chinese Zee. Er zijn spanningen tussen China, dat om zijn claim op vrijwel het hele gebied kracht bij te zetten eilandjes heeft versterkt tot militaire bastions, en andere claimanten. Daarbij is een Vietnamese vissersboot tot zinken gebracht.

May 27, 2020

VS kondigen nieuwe maatregelen Hongkong aan

Nadat China nieuwe veiligheidswetgeving voor Hongkong aankondigt, zegt Michael Pompeo dat Hongkong zijn autonomie heeft verloren. De VS kondigen maatregelen aan.

June 11, 2020

Pensioenfondsen VS trekken investeringen in

Trump zegt dat hij ‘de hele relatie met China kan verbreken’ en geeft Beijing in toenemende mate de schuld van de coronapandemie.

Amerikaanse pensioenfondsen trekken onder druk van het Witte Huis hun Chinese investeringsplannen in.

May 11, 2020

Rechtszaken tegen China om virus

Twee Amerikaanse staten spannen rechtszaken tegen China aan om schadevergoeding voor de pandemie te eisen. China wordt verweten opzettelijk covid-19 over de wereld te hebben verspreid. Trump irriteert China door over het ‘Chinavirus’ te twitteren.

April 15, 2020

Diplomaten strooien met complotheorieën over uitbraak virus, Trump stapt uit WHO

Zowel Amerikaanse als Chinese diplomaten verspreiden complotheorieën over de oorsprong van het coronavirus, waarin ze elkaar aanwijzen als de bron van de pandemie. Trump zet de Amerikaanse bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie stop, omdat de organisatie aan China’s leiband zou lopen.

Trump kondigt voor het Witte Huis aan dat hij de Amerikaanse bijdrage aan de WHO stopzet. Foto: EPA

March 18, 2020

Meer Amerikaanse correspondenten uitgezet

China zet nog eens ruim dertien Amerikaanse correspondenten uit en licht hun nieuwsbureaus in Beijing door.

February 19, 2020

China slaat terug en zet journalisten uit

Beijing zet drie correspondenten van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal uit vanwege een stuk met een voor China beledigende kop op de opiniepagina’s.

February 18, 2020

VS beperken Chinese media

De VS beperken het aantal Chinese journalisten van vijf Chinese staatsmedia dat in de VS mag werken met honderd visa. Deze nieuwsorganisaties krijgen te maken met strengere regelgeving omdat ze worden behandeld als vertegenwoordigers van de Chinese staat, in plaats van onafhankelijke nieuwsmedia.

February 2, 2020

Inreisbeperking voor China

De VS voeren beperkingen voor vliegverkeer van en naar China in.

January 15, 2020

Pas op de plaats tussen VS en China na handelsakkoord

Na bijna twee jaar handelsoorlog ondertekenen de VS en China fase één van de handelsdeal. De nijpendste problemen worden naar een tweede onderhandelingsfase doorgeschoven.

Bij de G20-top in het Japanse Osaka in juni 2019 was afgesproken om de gesprekken te hervatten. Foto: AP

2019
October 27, 2019

Trump haalt Hongkong erbij

Trump ondertekent een wet die voorziet in sancties tegen individuen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in Hongkong. Daar zijn al langere tijd steeds hevig wordende confrontaties tussen politie en anti-Chinese demonstranten aan de gang. De VS zullen jaarlijks beoordelen of Hongkong nog wel zelfstandig genoeg is onder Chinees bestuur.

China neemt vergeldingsmaatregelen in de vorm van sancties tegen vijf Amerikaanse ngo’s. Amerikaanse marineschepen zijn voor onbepaalde tijd niet meer welkom in de Hongkongse haven.

De politie botst met betogers in Hongkong tijdens demonstraties. Beeld: AFP 

October 7, 2019

VS breiden zwarte lijst uit

De VS zetten 28 Chinese bedrijven op een zwarte lijst wegens vermeende betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen in Xinjiang. In die westelijke provincie zitten tot een miljoen Oeigoeren en andere moslims vast bij wijze van terrorismebestrijding.

August 23, 2019

Dreigement Trump

Trump zegt dat hij desnoods Amerikaanse bedrijven beveelt geen zaken met China te doen.

August 1, 2019

Duikvlucht Chinese munt

Trump kondigt nieuwe handelstarieven tegen China aan. China stopt met de inkoop van Amerikaanse landbouwproducten. De Chinese munt neemt een duikvlucht, waarop Trump China beschuldigt de waarde van de renminbi te manipuleren.

May 16, 2019

Huawei op zwarte lijst

Amerikaanse bedrijven mogen geen onderdelen meer aan Huawei verkopen, het bedrijf staat op de zwarte lijst. China kondigt een soortgelijke lijst aan.

May 10, 2019

Importheffingen over en weer

Met de onderhandelingen diep in het slop verhogen de VS de tarieven op Chinese importen ter waarde van 200 miljard dollar. China doet hetzelfde voor 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

Washington verbiedt Amerikaanse bedrijven gebruik te maken van buitenlandse communicatiemiddelen, een nieuwe stap tegen met name Huawei.

January 28, 2019

VS beschuldigen China van spionage

De VS beschuldigen Huawei en Meng Wanzhou van ruim twintig misdrijven, vooral op het gebied van fraude en diefstal van intellectueel eigendom. De VS zetten met een mondiale campagne hun bondgenoten onder druk Huawei-technologie te weren, vooral in 5G-netwerken, omdat China die zou misbruiken om te spioneren. Regeringen die twijfelen over Huawei worden vervolgens door Chinese ambassadeurs lastiggevallen.

2018
December 1, 2018

Topvrouw Huawei opgepakt

Terwijl Trump en Xi bij een diner tijdens de G20-top proberen de spanningen te verminderen, wordt in het Canadese Vancouver op verzoek van de Amerikaanse regering Meng Wanzhou gearresteerd, de topvrouw van het Chinese techbedrijf Huawei. Washington beschuldigt Huawei van fraude en schending van Amerikaanse sancties tegen Iran. Bij wijze van vergelding pakt China twee Canadese burgers op wegens verdenking van spionage en houdt het Canadese exporten tegen. Trump zet de zaak verder op scherp door te stellen dat hij de zaak Meng kan gebruiken om meer winst in de handelsoorlog te boeken.

Meng Wanzhou kwam op borgtocht vrij, maar heeft ’s nachts huisarrest en draagt een enkelband. Foto: AP

October 4, 2018

Pence haalt uit naar China

De Amerikaanse vice-president Mike Pence slaat in een redevoering een veel hardere toon tegen China aan met een lange lijst verwijten, van ‘economische agressie’ tot inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

July 22, 2018

China zegt besprekingen over de handelsoorlog af

April 17, 2018

Chinese boetes

China voert antidumpingboetes in tegen Amerikaanse sorghum, een grassoort die onder meer wordt gebruikt als veevoer. Gedurende de zomer escaleert de handelsoorlog omdat beide partijen in reactie op elkaar de importtarieven voor een steeds langere lijst van producten verhogen.

April 16, 2018

Chinees telecombedrijf schendt sancties tegen Iran

De VS doen het Chinese telecombedrijf ZTE in de ban wegens vermeende schending van Amerikaanse sancties tegen Iran. Amerikaanse bedrijven mogen zeven jaar geen zaken doen met ZTE. ZTE ligt binnen enkele weken plat bij gebrek aan Amerikaanse chips en andere componenten.

March 22, 2018

Importheffingen over en weer

De VS voeren importheffingen ter waarde van 50 miljard dollar op Chinese producten in als vergelding voor ‘diefstal van Amerikaanse technologie en intellectueel eigendom’. Trump legt Amerikaanse investeringen in technologische sectoren in China aan banden. China voert als reactie importheffingen op Amerikaanse producten in.

March 13, 2018

Trump vervangt minister Tillerson

Trump vervangt zijn minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson door oud-CIA-directeur Mike Pompeo, bekend om zijn harde lijn inzake China.

'Wij dachten niet echt hetzelfde', zei de president. Foto: EPA

2017
November 8, 2017

Trump trakteert Xi op complimentjes tijdens rondreis door Azië

Onverwachts trakteert Donald Trump zijn gastheer op een motivatietactiek die zo in een reality-show kan. Met een reeks complimenten voert Trump de druk op Xi omtrent Noord-Korea. Dat doet Trump live, op het Engelstalige kanaal van de Chinese staatstelevisie: ‘Ik weet één ding over jullie president. Als hij ergens zijn schouders onder zet, gebeurt het. Geen twijfel mogelijk.’

August 14, 2017

Trump belooft bondgenoten wapensystemen

Trump belooft zijn Aziatische bondgenoten Zuid-Korea en Japan geavanceerde wapensystemen ter bescherming tegen Noord-Korea. Dat valt verkeerd in Beijing, dat al ruzie heeft met Zuid-Korea over het Amerikaanse raketschild THAAD. Na zestien maanden, waarin Koreaanse bedrijven lijden onder een Chinese boycot, haalt Seoul bakzeil en belooft de Koreaanse regering aan Beijing af te zien van een militaire alliantie met Japan en de VS.

September 5, 2017

VS onderzoeken ‘diefstal’

Begin van Amerikaans onderzoek naar schadelijke Chinese handelspraktijken op het gebied van diefstal van intellectueel eigendom en high-tech.

April 6, 2017

Eerste ontmoeting Trump en Xi Jinping

Trump en Xi Jinping ontmoeten elkaar voor het eerst in Mar-a-Lago. Handel en het kernwapenprogramma van Noord-Korea staan op de agenda. Enkele dagen later zegt Trump dat China niet langer de Chinese munt, de renminbi, manipuleert om Chinese export goedkoop te houden.

Xi Jinping en Trump schudden elkaar de hand bij het dinner ter ere van de top met China. Foto: Reuters

NaN