Quiz Amerikaanse verkiezingen

Test uw kennis over
‘voter suppression’

Het klinkt gek en toch is het zo: het wordt sommige kiezers in Amerika bewust moeilijk gemaakt om te gaan stemmen. ‘Voter suppression’ heet dat. Hoe moeilijk precies? Dat proberen we je uit te leggen aan de hand van deze quizvragen.

1 In veel Amerikaanse staten moeten kiezers een identiteitsbewijs met foto meenemen naar het stemlokaal. Dat kan voor kiezers een probleem zijn, omdat bijvoorbeeld hun rijbewijs is ingenomen of omdat ze geen paspoort bezitten. Hoeveel procent van de Amerikanen heeft eigenlijk een paspoort?

2 Ook in Texas moet je je identificeren bij het stemhokje met een identiteitsbewijs met foto, maar dat hoeft niet per se je paspoort te zijn. Met welke vormen van identificatie mag je je stem NIET uitbrengen in deze staat?

Tekst op mondkapje: 'Jouw stem telt'. Foto: AP

3 In de VS mag je in vrijwel geen enkele staat stemmen als je in de gevangenis zit. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Iedereen mag stemmen:

4 Amerikanen moeten bij het stembureau soms lang wachten, vooral in overwegend armere buurten en gemeenten in het zuidoosten van de VS. Hoeveel langer moeten zwarte en latino-stemmers gemiddeld wachten dan witte stemmers in de VS?

Mensen in de rij voor het stemlokaal in Louisiana. Foto: AP

5 Sinds 2018 mag de Republikeinse Partij weer zogenaamde stembusbewakers inzetten. Zij worden ingehuurd door de Republikeinen om te controleren of het stemmen wel correct verloopt en er geen fraude plaatsvindt. Waarom was dit sinds 1982 verboden?

Man draagt button met opschrift in drie talen: 'Ik heb gestemd'. Foto: EPA

6 Veel Amerikanen brengen hun stem per post uit. Vooral onder Democraten is het stemmen per post populair. Hoe werd het hun in Mississippi moeilijk gemaakt?

Autobestuurders in de rij om hun briefstem af te geven. Foto: AP

7 President Donald Trump waarschuwt al sinds het begin van de verkiezingen voor fraude met stemmen die per post worden verstuurd. Hoe probeerde hij het stemmen per post in diskrediet te brengen?

8 In mei wijdde Trump twee tweets aan fraude met briefstemmen. Hoe reageerde het bedrijf Twitter hierop?

9 De term stemfraude kennen we al langer. Tijdens de verkiezingen in 2000 duurde het 36 dagen om een winnaar aan te wijzen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof moest er uiteindelijk aan te pas komen. De Republikeinse kandidaat won, maar beide kampen beschuldigden elkaar van stemfraude. Wie waren de kandidaten?

10 In het zuiden van de VS was het tot 1965 normaal om zwarte burgers een intelligentietest te laten afleggen. Als zij dan minder dan een bepaald aantal punten scoorden, mochten ze hun stem niet uitbrengen. Tot in 1965 de ‘Voting Rights Act’ werd aangenomen. Welke president ondertekende deze wet?

Man in het stemhokje. Foto: AFP

Jouw resultaat

Je hebt 0 van de 10 vragen beantwoord. Beantwoord alle vragen om je score te delen.

Deel je resultaat

Volg ons