Test uw kennis over het nieuws van de afgelopen week

Met vragen over Willem-Alexander, Samuel Paty en Henk Krol.

AFP

1 Welke maatregel heeft de Franse regering aangekondigd naar aanleiding van de moord op leraar Samuel Paty?

2 Het gaat slecht met de biodiversiteit in de EU, blijkt uit een rapport. Wat is daarvan de voornaamste oorzaak?

3 Luis Arce is gekozen als de nieuwe president van Bolivia. Hoe heette zijn voorganger, die tot dezelfde linkse partij behoorde maar een jaar geleden het land werd uitgejaagd?

EPA

4 Na kritiek brak koning Willem-Alexander zijn vakantie af. Premier Rutte werd daar deze week door de Tweede Kamer op aangesproken, een gevolg van de ministeriële verantwoordelijkheid, waardoor de koning onschendbaar is en de ministers diens speelruimte bepalen. Wie was de eerste koning(in) die hiermee te maken kreeg?

5 Henk Krol vertrekt bij Partij van de Toekomst en richt zijn eigen partij op, die voorlopig Lijst Henk Krol heet. Aanleiding was onenigheid met andere partijleden, niet de eerste keer voor Krol. Met wie heeft hij het afgelopen jaar NIET geruzied?

6 Rusland en de VS hebben de weg vrijgemaakt om wapenakkoord New Start met een jaar te verlengen. Wat bepaalt dat akkoord?

Belga

7 Mathieu van der Poel was in de sprint iets sneller dan Wout van Aert en won daarmee de Ronde van Vlaanderen. Door hun geschiedenis in welke discipline kennen de renners elkaar goed?

8 Welk techbedrijf wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de rechter gesleept?

9 Zodra Soedan compensatie betaalt voor bomaanslagen in 1998 op Amerikaanse ambassades, zegt Trump ze van de zwarte lijst van de VS te halen, met daarop landen die terrorisme zouden ondersteunen. Waarom staat Soedan op die lijst?

Reuters

10 In Thailand is protest uitgebroken tegen de premier en de koning, Maha Vajiralongkorn. Die laatste is normaal gesproken onaantastbaar, maar hij heeft het dan ook erg bont gemaakt. Welke van de volgende uitspraken over diens poedel Foe Foe is NIET waar?

11 Op woensdag werd het hoogste aantal coronadoden van deze week gemeld. Hoe veel?

12 Waarom kondigde de staat deze aan Tata Steel strafrechtelijk te vervolgen?

Jouw resultaat

Je hebt van de vragen goed.

Deel je resultaat

Op de hoogte blijven van onze quizzen?