Test uw kennis over de Brexit

Vier jaar na het Brexit-referendum nadert het moment dat we de gevolgen ervan gaan voelen. De transitieperiode loopt over een maand af, de onderhandelingen zijn in een cruciale fase beland. Wat weet u van de Brexit?

AFP

1 Onder welke premier werd het Brexit-referendum gehouden?

2 Hoe vaak is de datum waarop de Brexit zou plaatsvinden, uitgesteld?

3 De huidige transitieperiode, waarbinnen alle oude regels en betalingen gewoon door blijven lopen, loopt af op 31 december 2020. Is deze periode te verlengen?

Op de hoogte blijven van onze quizzen?

4 Een deal tussen de EU en het VK lijkt aannemelijker, nadat vorige week Johnsons topadviseur vertrok die het brein achter de Brexit-campagne was. Hoe heet hij?

5 Onder welke voorwaarden gaan EU-landen met het Verenigd Koninkrijk handelen als er op 31 december geen akkoord is?

AP

6 Stel, u wilt op 6 oktober 2021 vijf dagen naar Londen. Welk reisdocument heeft u daarvoor nodig?

7 Welke sector, goed voor slechts 0,1 procent van de Britse economie, speelt toch een cruciale rol bij onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk?

Reuters

8 Van de EU-export gaat 8 procent naar het Verenigd Koninkrijk. Hoeveel procent van de export van het VK gaat naar de EU?

9 In september erkende de Britse minister Brandon Lewis in het Lagerhuis dat het VK met een voorstel het internationale recht schendt, ‘maar op een specifieke en beperkte manier’. Op welk gebied had het voorstel betrekking?

10 Het voorstel van Lewis zou het ‘Noord-Ierlandprotocol’ in het Uittredingsakkoord schenden, dat in werking zou treden bij een No Deal. Wat staat in dat protocol over de politiek gevoelige grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK)?

AFP

11 In Dover en Calais worden nu voorbereidingen getroffen voor het geval er ellenlange files ontstaan met vrachtwagens die hun spullen door de douane moeten laten controleren. Zijn de douaneposten ook nodig als er een handelsakkoord komt?

12 In welk jaar waren er voor het laatst douanecontroles voor handel over het Kanaal?

Jouw resultaat

Je hebt 0 van de 12 vragen beantwoord. Beantwoord alle vragen om je score te delen.

Deel je resultaat

Volg ons