Test uw kennis over de Amerikaanse verkiezingen

Op 3 november gaan Amerikanen naar de stembus voor wat wel de belangrijkste verkiezingen in de moderne geschiedenis van de VS wordt genoemd. Wat weet u ervan?

AFP

1 Door wie wordt de president van de Verenigde Staten gekozen?

AP

2 Welke staat telt de meeste kiesmannen?

Reuters

3 Het circus rond de presidentsverkiezingen begint altijd rond februari in Iowa. Daar komen partijleden bijeen in een school of kerkgebouw, om te stemmen op de presidentskandidaat van hun partij. Hoe heet zo'n bijeenkomst?

AFP

4 Als Joe Biden verkozen wordt, zal hij in 2021 met zijn 78 jaar de oudste aantredende president ooit zijn. Op dit moment is die eer in handen van Donald Trump, die vier jaar geleden 70 was. Er is geen maximumleeftijd voor een president, maar wel een minimumleeftijd. Welke?

AFP

5 In de aanloop van de verkiezingen zijn er weer veel boeken verschenen over Donald Trump. Wie schreef géén boek over hem?

AFP

6 QAnon is een Amerikaanse complottheorie die honderdduizend aanhangers kent en met de verkiezingen in aantocht steeds minder makkelijk te negeren valt. Welke bewering over QAnon klopt NIET?

AFP

7 Wie is de hierboven afgebeelde presentator van Fox News, die bijna dagelijks met Trump zou bellen?

8 ‘Donald Trump probeert Amerika terug te brengen naar de jaren vijftig’, schreef VS-correspondent Michael Persson eind juli. Naar aanleiding van welke maatregel?

EPA

9 Inwoners van Florida besloten per referendum dat ex-gevangenen (behalve moordenaars en verkrachters) weer stemrecht kregen. Wat besloot het door Republikeinen gedomineerde parlement van Florida begin september hierop?

Reuters

10 Onder de zwarte bevolking scoort Biden, mede vanwege zijn vicepresidentschap onder Obama, beter dan Trump. Maar razend populair is hij niet. Mogelijk heeft dat met zijn verleden te maken. Wat heeft Biden NIET gedaan?

11 Waarom zegt Trump te denken dat de verkiezingen frauduleus zullen verlopen?

EPA

12 Hoe reageerde president Trump op woensdag 23 september toen hem gevraagd werd of hij kon verzekeren dat de machtsoverdracht bij een overwinning van Biden vreedzaam zou verlopen?

Jouw resultaat

Je hebt van de vragen goed.

Deel je resultaat

Op de hoogte blijven van onze quizzen?