Quiz

Test uw kennis over
Chinese politiek

Op maandag is in Beijing het Plenum gestart, een van de belangrijkste bijeenkomsten van het jaar van de Chinese Communistische Partij. Wat weet u over de Chinese politiek?

1 Hoe veel leden heeft de Chinese Communistische Partij ongeveer?

2 Wie zijn er welkom op het Plenum?

Het Plenum van 2015. Foto: AP

3 Hoewel het vijfjaarlijke partijcongres de belangrijkste politieke bijeenkomst in China is, worden ook op Plenums belangrijke besluiten genomen. Wat werd er bijvoorbeeld op het Plenum van 2015 besloten?

4 Wie was de voorganger van Xi Jinping als president van China?

5 Met een enorme wapenparade vierde de Volkskrepubliek China vorig jaar een jubileum. Hoe lang bestond het land toen?

De parade in 2019. Foto: Reuters

6 Waardoor heeft China dit jaar zijn invloed in Hongkong vergroot?

Moslims werken in een kledingfabriek in een ‘trainingscentrum’. Foto: AP

7 China ligt ook onder vuur vanwege de interneringskampen (China noemt ze zelf ’trainingscentra’) waar volgens onderzoekers een miljoen Oeigoeren worden opgesloten. In welke regio liggen deze kampen?

In september werd er in Wuhan alweer feest, mét mondkapjes. Foto: AFP

8 Hoe heeft China de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan het begin van de coronacrisis vleugellam gemaakt?

9 In 2001, toen China toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie, handelde 80 procent van de landen meer met de VS dan met China. Hoe veel procent was dat in 2018?

Voorzitter Mao en president Nixon, die in 1972 zorgden voor een verbetering van de Chinees-Amerikaanse verhoudingen. Foto: AFP

10 Het project is zo belangrijk dat het drie namen heeft gekregen: One Belt, One Road (OBOR), The Belt and Road Inititiative (BRI) en The New Silk Route: het is het vlaggenschip van het Chinese buitenlandbeleid waarmee wereldwijd invloed moet worden gewonnen. Wat bouwde China in het kader hiervan in het Afrikaanse landje Djibouti?

11 Met de persvrijheid is het in China steeds slechter gesteld: in maart werden de perskaarten ingetrokken van correspondenten van The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post. Uit welk land zijn er helemaal geen correspondenten meer aanwezig?

12 De macht van China is ook zichtbaar in Hollywood: in 2005 leverden bioscoopkaartjes in China 275 miljoen dollar op, in 2019 10 miljard (in de VS is het 11 miljard). Wat klopt NIET over Chinese invloed op Amerikaanse films?

Jouw resultaat

Je hebt 0 van de 12 vragen beantwoord. Beantwoord alle vragen om je score te delen.

Deel je resultaat

Op de hoogte blijven van onze quizzen?

Volg ons