Test je kennis over de ontwikkeling van coronavaccins

Hoe werkt een vaccin? Waarom duurt de productie ervan zo lang?

ANP

1 Hoelang duurt het gemiddeld voordat er een vaccin tegen een virusziekte ontwikkeld is?

ANP

2 Bij het coronavirus zal het een stuk sneller gaan: onderzoekers in de Verenigde Staten hebben als doel twaalf tot achttien maanden gesteld - het zou een wereldrecord zijn. Het vaccin van welke westerse farmaceut lijkt volgens wetenschappers de eerste te worden dat grootschalig kan worden verspreid?

AFP

3 Waarom had de in vraag 2 beschreven farmaceut een voorsprong ten opzichte van concurrenten?

4 Waaruit bestaat het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford?

AP

5 Hoe heten de cellen in je lichaam die besmette cellen doden en de afweer aanzwengelen?

ANP

6 Waarom werden testen met AstraZeneca op 8 september stilgelegd?

7 Waarom heet een vaccin eigenlijk vaccin?

AFP

8 Voor een vaccin, Spoetnik V genaamd, heeft Rusland de resultaten van een grootschalige proef niet afgewacht en alvast goedkeuring verleend voor gebruik op beperkte schaal. Internationale wetenschappers hebben hierover hun zorgen uitgesproken. Er is nog één land dat goedkeuring heeft verleend voor beperkt gebruik. Welk?

9 In augustus meldde het Zuid-Koreaanse RIVM drie nieuw gemuteerde varianten van het coronavirus. Moeten daarvoor ook drie verschillende vaccins komen?

AFP

10 In Leiden is vaccinfabrikant Janssen in allerijl bezig een nieuw gebouw neer te zetten naast zijn bestaande pand. Waarom?

AP

11 ‘Mensen zullen toch moeten beseffen: de eerste prik betekent niet dat je die avond naar de karaokebar kunt’, schreef vaccinwatcher Derek Lowe in zijn blog In the Pipeline. Wie zullen als eerste een vaccin krijgen, als het aan de US National Academies of Sciences, Engineering and Medicine ligt?

ANP

12 Stel dat het vaccin van AstraZeneca goed werkt en straks als eerste breed beschikbaar is. Kunnen andere vaccinproducenten hun boeltje dan inpakken?

Jouw resultaat

Je hebt 0 van de 12 vragen beantwoord. Beantwoord alle vragen om je score te delen.

Deel je resultaat

Op de hoogte blijven van onze quizzen?

Volg ons