Strakker dan ooit te voren

Het gereedschap waarmee de Noord-Hollander zijn gazon in toom houdt, zegt iets over zijn karakter, ziet fotograaf Loek Buter.

Reid de Jong (85, Workum), vuurtorenwachter en gepensioneerd architect en hoogleraar, zeis.

Lang voor dat voorjaar van 2020, waarin flink wat thuiszittende Nederlanders ertoe overgingen vele uren of zelfs dagen door te brengen in het exclusieve gezelschap van hun grasmaaiers, stond dit land al bekend om zijn voortreffelijk gemaaide gazons. Het is een publiek geheim dat wie Nederland aan de zuidkant verlaat, de hoeveelheid hoog gras en onkruid om zich heen ziet toenemen. Engelsen houden zich vaak net zo intensief bezig met hun gazons, maar zijn excentrieker en laten stukken tuin verwilderen. Japanse tuinen worden goed verzorgd, maar kenmerken zich niet door grote gazons.

  • Kees van Diepen (44, Heerhugowaard) directeur IT-bedrijf, Husqvarna robotmaaier.

  • Theo Witteman (49, Schermerhorn), peilbeheerder en beheerder gemaal, John Deere zitmaaier.

Lisette Kars (38, Oude Niedorp), eigenaar recruitment-bureau, Stiga zitmaaier.

De Noord-Hollandse fotograaf Loek Buter omschrijft zichzelf zonder reserves als ‘gefascineerd door grasmaaiers’. Hij constateerde deze lente dat gazons ‘strakker werden gemaaid dan ooit tevoren’. Het noopte hem tot een fotoserie over de band die mannen en vrouwen hebben met hun grasmaaier. ‘Het soort maaier en de manier waarop het gras gemaaid is, kan veel zeggen over het karakter van mensen en hoe ze met de natuur omgaan’, stelt Buter. En dus: zeven portretten met zeven verschillende grasmaaiers in een meer dan prominente bijrol.

  • Joep Kruijver (77, Haarlem), toneelspeler, schaar.

  • Siem Stoop (66, Noord-Scharwoude), gepensioneerd tuin- der, Ford mini-trekker (bijnaam ‘The Blue Lady’).

Jaap van Leijen (82, Hensbroek), gepensioneerd vrachtwa- genchauffeur, Husqvarna kooimesmaaier.