Stijlvast Vijxik Lu

‘Ik kleed me zoals mijn onderbewustzijn van me verlangt’

Accountant Vijxik Lu (25) laat zich in zijn stijlkeuzes dicteren door zijn onderbewustzijn. Ervaring in de kunst of mode heeft hij niet, gevóél is waar het om draait. ‘Heb ik eenmaal de perfecte outfit bij elkaar gezocht, dan voel ik me euforisch.’

Stijlvast Vijxik Lu

‘Ik kleed me zoals mijn onderbewustzijn van me verlangt’

Accountant Vijxik Lu (25) laat zich in zijn stijlkeuzes dicteren door zijn onderbewustzijn. Ervaring in de kunst of mode heeft hij niet, gevóél is waar het om draait. ‘Heb ik eenmaal de perfecte outfit bij elkaar gezocht, dan voel ik me euforisch.’

Dit is de laatste aflevering van een reeks interviews waarin mensen vertellen over hun stijlvaste (én stijlvolle) garderobe. Waarom dragen zij wat ze dragen? Lees hier alle interviews terug.

‘Op de basisschool had ik geen enkel benul van stijl of mode. Ik droeg toen de kleren die mijn ouders voor me kochten. Maar eenmaal op de middelbare school, veranderde dat. Alsof ik ontwaakte. Wellicht had het met de puberteit te maken. Mijn persoonlijke stijl begon zich rap te ontwikkelen. Dat resulteerde in het consistent dragen van pakken – ja, ook al op de middelbare school.

‘Mijn liefde voor pakken komt voort uit het classicisme. Die stroming inspireert me om klassieke, witte overhemden te dragen met een wat uitgesprokener motief of borduursel. Mensen vragen me weleens of ik nooit eens iets anders aantrek, bijvoorbeeld een pyjama wanneer ik thuis ben. Maar ik voel me al thuis in een pak, dus dat hoeft voor mij niet.’

Instinct

‘Ik heb geen achtergrond of ervaring in de mode, dus mijn stijlkeuzes maak ik instinctief. Ik vind het belangrijk om me te kleden op gevoel, zoals mijn onderbewustzijn van me verlangt. Mijn favoriete kleuren zijn groen en blauw – dat zijn dan ook de kleuren die ik het vaakste draag. Daar word ik vrolijk en warm van.

‘Van nature ben ik een vat vol tegenstrijdigheden. Ik werk als accountant en ben tegelijkertijd ontzettend creatief. Die tegenstrijdigheid zie je ook terug in mijn manier van kleden. Klassieke stukken, zoals een Napolitaanse pantalon of Engels overhemd, combineer ik met een trenchcoat van Maison Margiela, die oneven schouders en wijde, lange mouwen heeft. Dat vind ik zo mooi aan Margiela; het merk trekt zich niets aan van modeconventies. Kledingstukken worden gedeconstrueerd en op vernieuwende, afwijkende wijze opnieuw in elkaar gezet – zonder daarbij per se rekening te houden met het menselijk lichaam. Extraordinary thinking, noem ik dat.

‘De items die ik combineer lijken zo op het eerste oog misschien niet bij elkaar te passen, maar ik weet ze te laten matchen en een balans te vinden. Dat is de filosofie achter mijn stijl. Heb ik eenmaal voor mijn gevoel de perfecte outfit bij elkaar gezocht, dan voel ik me euforisch.

‘Ik zoek graag naar een balans tussen items die op het eerste oog niet bij elkaar passen.’

‘Natuurlijk kan het leuk zijn of nut hebben om je te verdiepen in trends, maar tegelijkertijd denk ik dat het je éígen visie op mode beperkt. Je bent daardoor, al dan niet onbewust, minder vrij in je denkwijze. Daar ben ik van overtuigd. Daarom probeer ik me ook zo min mogelijk te laten beïnvloeden door wat anderen denken of dragen. Zo trek ik me niets aan van bepaalde ‘regels’ over de lengte van een mouw of colbert. Liever zoek ik naar mijn eigen vorm van schoonheid.’

Structuur

‘De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Ook daarom mijd ik trends, en grote ketens. Zolang je uitgaat van je eigen visie op mode, werk je vanzelf toe naar een garderobe die jarenlang meegaat en niet onderhevig is aan trends.

‘Daarnaast neem ik de verzorging van mijn kleding heel serieus. Ik heb allerlei apparaten en hulpmiddelen die kledingstukken ontkreuken of weer fris doen ruiken. Denk aan speciaal, biologisch wasmiddel en waszakken die je kleding beschermen. Of ik reinig gekoesterde items die niet in de was mogen met een speciale stoomstrijkijzer. Dat doe ik omdat ik me verbonden voel met de kleren die ik in mijn kast heb hangen. Voor mij is het dus heel vanzelfsprekend er goed voor te zorgen. Sterker nog, ik vind het leuk – het sluit aan bij mijn continue hang naar structuur.

‘Ik zou anderen graag willen meegeven ook wat minder de trends te volgen, en jezelf vaker af te vragen wat je nou écht wilt dragen, écht leuk vindt. Vergeet die collecties die de ketens je willen opdringen. Ik begrijp dat dat moeilijk is, het kost immers tijd en moeite om een echt eigen smaak te ontwikkelen. Maar probeer je toch eens wat minder aan te trekken van wat anderen dragen, en kijk wat er gebeurt. Dat deed ik ook op de middelbare school, toen ik als enige een pak droeg.’

Eerder vertelden onder meer conservator Paul Rem, cultureel innovator Stephanie Afrifa en presentator Andrea van Pol over hun consistente stijlkeuzes. Wil je reageren naar aanleiding van deze serie of heb je een vraag aan de auteur? Mail dan naar d.vanacht@volkskrant.nl.