Special

De vluchtelingencrisis, 5 jaar later

Anderhalf miljoen vluchtelingen zochten hun heil in Europa. Wat is er werkelijkheid geworden van alle hoop en vrees?

Special

De vluchtelingencrisis, 5 jaar later

Anderhalf miljoen vluchtelingen zochten hun heil in Europa. Wat is er werkelijkheid geworden van alle hoop en vrees?

Over deze special

expanded Robert van de Griend, chef Zaterdag en Opinie

Nieuw thuis

Het was het waard, ondanks alles

Openhartig vertelden Mohannad en Layla in het najaar van 2015 aan de Volkskrant over hun moeizame eerste maanden in Nederland. Hoop hield hen op de been: ze zouden snel de taal leren en allebei een baan zoeken. Hoe gaat het nu met het gezin?

Lees verder

Analyse

Bijna de helft voelt zich nu Nederlander

Hoe vergaat het de duizenden Syriërs die in 2015 en begin 2016 naar Nederland kwamen? Ze willen graag meedoen in de samenleving, al lopen ze daarbij tegen problemen op.

Lees verder

Analyse

Tien jaar oorlog heeft Syrië geruïneerd – en ook voor de komende 10 jaar is er geen reden tot optimisme

Tien jaar na het begin van de burgeroorlog is Syrië zowel fysiek als sociaal-economisch geruïneerd. Vluchtelingen hebben niets om naar terug te keren. ‘Het land is over de rand van de afgrond geduwd.’

Lees verder

Beeldvormers

Een fotograaf kan tonen dat een vluchteling meer is dan een onmachtig object

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: een halve eeuw aan catastrofefotografie.

Lees verder

Verzet tegen opvang

Tröglitz heeft zich neergelegd bij een handjevol migranten

Vijf jaar geleden werd in Tröglitz brand gesticht in een gebouw waar vluchtelingen zouden worden opgevangen. Het Oost-Duitse dorp werd daarmee het symbool van ‘donkerduitsland’. Was dat terecht? En hoe is het er nu?

Lees verder

Criminaliteit

Waar zijn al die Syrische terroristen?

Onder de Syrische vluchtelingen zouden zich vele jihadstrijders bevinden, waarschuwden politici als Geert Wilders. Vrouwen konden niet meer veilig over straat. Wat zeggen de cijfers over de immigranten van toen?

Lees verder

Vriendschappen

De Syrische vluchteling en ik

Veel Nederlanders deden vijf jaar geleden hun best Syrische vluchtelingen te helpen. Wij vroegen lezers wie nog steeds contact heeft met vluchtelingen uit die tijd. Dit is een selectie uit de inzendingen.

Lees verder

Meereizen

In vijf jaar zag verslaggever Carlijne Vos de hoop in de kampen vervliegen

Waarom helpen jullie ons niet? Op haar vluchtelingenreportages voor de Volkskrant kreeg verslaggever Carlijne Vos de vraag keer op keer. Langzaam zag ze de hoop plaatsmaken voor wanhoop en deceptie. Het enige wat ze kan doen: doorschrijven.

Lees verder

Infographic

Minder bootjes op Middellandse Zee

De toestroom van vluchtelingen over zee is afgenomen, maar verhoudingsgewijs verdrinken of verdwijnen er meer mensen onderweg.

Lees verder

Europees opvangbeleid

Hoe kan Europa menselijk blijven?

Europa probeert greep te krijgen op de migratie naar het continent. Daarbij moet het schipperen tussen humanitaire idealen en verlies aan draagvlak bij de bevolking.

Lees verder

Burgeroorlog

Het zwaarst was om te kiezen wie zou sterven

Amani Ballour behandelde slachtoffers van chemische aanvallen en bombardementen in Syrië. Haar hulp aan vrouwen en meisjes in conflictgebieden ligt stil door de coronacrisis.

Lees verder

Volg ons