Na deze twaalf vragen over het nieuws van deze week bent u weer helemaal bij

Heeft u het nieuws deze week gevolgd? Test het hier met onze nieuwsquiz. Met vragen over Joe Biden, plastic soep, Ronald Koeman en Svetlana Tichanovskaja.

1 Hoe heet de Russische oppositiepoliticus die donderdag is vergiftigd en sindsdien in coma ligt?

2 De middelbare scholen zijn weer open. Wat zijn de afstandsregels voor leerlingen op havo en vwo?

3 Ronald Koeman wordt de nieuwe trainer van FC Barcelona. Over zijn opvolger als bondscoach van het Nederlands elftal wordt druk gespeculeerd. Wie is nu de interim-bondscoach, die op de bank zit als Nederland in september tegen Polen en Italië speelt?

4 De GGD’en lopen achter met het melden van ziekenhuisopnamen van coronapatiënten. Sinds 1 juli zouden er niet 203 coronapatiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar 353. Hoe komen de GGD’en aan hun cijfers?

5 ‘Om maar met de deur in huis te vallen: het gaat niet goed’, zei premier Rutte aan het begin van de coronapersconferentie op dinsdag. Wat was de concreetste maatregel die hij samen met minister De Jonge bekendmaakte?

6 Maandag was het 75 jaar geleden dat Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uitriep. Later dat jaar, in 1945, vond een eruptie van geweld plaats die duizenden Nederlanders, Chinezen en Indische Nederlanders het leven heeft gekost. Hoe wordt deze periode genoemd?

7 De president van welk land trad deze week af na een coup?

8 Negen provincies hebben deze week protest aangetekend tegen de verdeling van de subsidies van het Fonds Podiumkunsten. Zij vinden dat er te weinig geld naar ‘de provincie’ gaat en te veel naar de Randstad. Hoeveel procent van de toegekende subsidies gaat naar de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht)?

9 De Europese Unie erkent de uitslag van de Belarussische verkiezingen niet, zo werd donderdag bekend. Zittend president Loekasjenko zou hebben gesjoemeld ten koste van Svetlana Tichanovskaja, zijn enige tegenkandidaat. Wat is haar achtergrond?

10 Deze week presenteerde het Centraal Planbureau de economische voorspellingen. Met hoeveel procent krimpt de Nederlandse economie over heel 2020, volgens het bureau?

11 De geschatte hoeveelheden plastic die sinds de jaren vijftig in zee belandden waren veel groter dan de hoeveelheden die in zee werden waargenomen. Wetenschappers stonden dan ook voor een raadsel: waar was het plastic gebleven? Britse onderzoekers publiceerden deze week het antwoord. Welk?

12 Joe Biden accepteerde vrijdagochtend (Nederlandse tijd) de nominatie van presidentskandidaat namens de Democratische Partij. Van 2009 tot 2017 was Biden vicepresident onder Barack Obama. Daarvoor was hij 36 jaar senator. Namens welke staat?

Jouw resultaat

Je hebt 0 van de 12 vragen beantwoord. Beantwoord alle vragen om je score te delen.

Deel je resultaat

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Vond u dit leuk om te doen, en wilt u in de toekomst een mailtje krijgen als er een nieuwe quiz is gemaakt? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons