FOTOSERIE ARCTIC DRIFTING

‘Pilluralli’: socializen op zijn Fins

Foto's Jussi Puikkonen | Tekst Olaf Tempelman

Een opgevoerde oude auto, een flinke voorraad wodka en bier en een bonkende stereo. Voor jongeren in afgelegen stadjes vormt dit het recept voor een geslaagde avond. Fotograaf Jussi Puikkonen legde het Finse fenomeen vast.

Over Finnen wordt vaak geconstateerd dat ze spaarzaam zijn met woorden en niet houden van al te innige toenadering tot de medemens. In een befaamde Finnen-grap komen twee leden van dit volk elkaar tegen op straat. ‘Drinken?’, vraagt de een. ‘Ja’, zegt de ander. De eerste fles wodka legen ze in stilte. Bij het openen van de tweede fles vraagt de een: ‘Hoe gaat het?’ De ander: ‘We zou- den toch drinken?’

Fotograaf Jussi Puikkonen legde in afgelegen Finse stadjes jongeren vast in opgevoerde auto’s. Dag in dag uit komen die samen op dezelfde parkeerplaatsen. ‘Dan kennen jullie elkaar dus goed?’, vroeg Puikkonen. Een van de jongens zei: ‘Nee. We kennen alleen elkaars auto’s.’

Arctic drifting, doopte Puikkonen zijn fotoserie over ‘socializen op zijn Fins’ in een Mercedes 190 uit 1989, een Nissan Bluebird uit 1990 of Audi 100 uit 1991. Deze fotograaf woont tegenwoordig in Amsterdam, maar groeide zelf op in een geïsoleerde nederzetting in het land waar het de helft van het jaar donker is en de helft van het jaar licht. Sociaal contact vanuit oude opgevoerde auto’s past even goed bij Finse jongeren als een avondje naar de opera bij Italiaanse, weet hij. In een auto zit je beschut en in een auto hoef je niet te praten.

Er is een Fins woord voor het fenomeen: pilluralli, dat zich letterlijk laat vertalen als ‘pussyrally’. Het wordt vaak gezien als een voortvloeisel van sociaal isolement, Puikkonen ziet het als een typisch noordelijke subcultuur. Door de digitale revolutie zit er de laatste jaren enigszins de klad in, maar in stadjes met rond de 20 duizend inwoners, zo’n 200 kilometer boven Helsinki zie je pilluralli nog volop. Wie het wil gaan beoefenen, koopt een oude bak voor niet meer dan 500 euro, voert die op, zorgt voor voldoende bier en wodka voor passagiers en voor een goede stereo waarmee Finse hits op royaal volume kunnen worden afgespeeld.