Overdag belastingadviseur of student, ‘s nachts medisch hulpverlener in de frontlinie

In de Franse strijd tegen corona wordt een beroep gedaan op vrijwilligers van de medische hulpdienst. Fotograaf Joris van Gennip wilde meer weten van de mensen die – zonder vergoeding – hun deel doen, en volgde deze leden van de Protection Civile tijdens hun 12-urige nachtdienst.

Wie ze resoluut in de weer ziet met bloeddrukmeters en brancards zou het niet zeggen, maar overdag zijn deze mannen en vrouwen belastingadviseur, student en instructeur bij een motorrijschool. Een paar keer per week trekken ze hun donkerblauw-oranje pak aan, het uniform van de Franse burgerhulpdienst Protection Civile, en transformeren ze in medisch hulpverlener.

In het pre-coronatijdperk bemanden de 32 duizend vrijwilligers van ‘la Protec’ de eerstehulpposten bij grootschalige evenementen als voetbalwedstrijden en massademonstraties en rukten ze uit bij overstromingen en andere natuurrampen. Nu professionele ambulancebroeders (m/v) door de coronacrisis hun handen overvol hebben, doen de Franse alarmcentrales een beroep op Protection Civile om de druk op de hulpdiensten te verlichten.

Fotograaf Joris van Gennip wilde meer weten van de mensen die ‘zonder loonstrookje meevechten aan het front van de strijd tegen corona’. Van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s ochtends - een nachtdienst duurt twaalf uur - volgde hij zes vrijwilligers in Val d’Oise, een departement ten noorden van Parijs. Ze zijn verdeeld in twee teams van drie personen: een ambulancebestuurder, een verpleegkundige en iemand die het contact met de meldkamer onderhoudt.

De teams moeten zo’n vijf à zes keer per nacht uitrukken, met een vijfdaagse EHBO-cursus als enige technische bagage. Een valpartij, een paniekaanval, maar ook: een hevig hoestende oudere man. ‘Dan weten ze allemaal hoe laat het is’, zegt Van Gennip. ‘Een van de vrijwilligers, een achttienjarige jongen, werd door de anderen routinematig in een maanpak gehesen.’

Als het even rustig is doden ze de tijd in de wachtkamer met Netflix en frietjes van de McDrive. Wie een dutje wil doen kan even gaan liggen in een van de twee slaapkamers. Een kort dutje welteverstaan, de volgende melding laat nooit lang op zich wachten.