FOTOSERIE GASTRONOMISCHE ESTAFETTE

Op zoek naar de restaurantervaring

Corona maakt inventief. Het land van Maas en Waal kent een estafettediner: verschillende gangen op de parkeerplaatsen van deelnemende restaurants. Bezitters van een truck zijn in het voordeel, ontdekte Marcel van den Bergh.

Wat je in een restaurant eet smaakt ánders dan wat je thuis eet, ook al is het bereid door dezelfde kok. Dat wisten mensen al in het tijdperk dat het Pre-Covidium wordt genoemd. In het coronajaar 2020 ondervinden ze het noodgedwongen. Flink wat Nederlanders misten het restaurant dit voorjaar stukken meer dan de sportschool. In de tweede ‘beperkte’ lockdown van de late herfst mogen ze wel fitnessen, maar vinden ze de deuren van de horeca opnieuw gebarricadeerd. Dat liefhebbers van buiten de deur eten als alle restaurants zijn gesloten toch manieren vinden om niet aan hun eigen eettafel te hoeven zitten, nam Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh waar in het land van Maas en Waal.

Diehard-liefhebbers van buiten de deur eten profiteerden daar van een initiatief van samenwerkende restaurants voor mensen die over eigen ‘culinair vervoer’ beschikten. In een soort gastronomische estafette konden die van restaurant naar restaurant rijden en op elke parkeerplaats een volgende gang van een diner tot zich te nemen. Van den Bergh zag dat vooral bezitters van grotere voertuigen ‘de restaurantervaring’ dicht wisten te benaderen. Een vrachtwagenchauffeur verraste zijn vriendin door zijn truck om te toveren tot de ideale setting voor een romantisch diner. Veel mensen met busjes hadden het ook gezellig. Een echtpaar besloot met een nomadisch diner met zijn kinderen zijn zilveren bruiloft te vieren: wie in de coronatijd 25 jaar getrouwd is, moet inventief zijn. Gewone autobezitters aten in een positie waarin je mensen ook bij een McDrive aantreft, maar proefden op hun autostoelen het verschil met de gerechten van de gele M.

De deelnemende restaurants leverde het initiatief in financiële zin niet veel op. Voor de culinaire estafetterijders was wel een diner om niet snel te vergeten. Het coronajaar 2020 grossiert in ervaringen die ons bij zullen blijven.

Volg ons