Speel de nieuwsquiz
van deze week

Heeft u het nieuws deze week gevolgd? Test uw kennis met onze quiz. Met vragen over de Nederlandse CO2-uitstoot, de Nigeriaanse mensenhandel en fotograaf Rineke Dijkstra.

1 Door de droge zomers van de afgelopen jaren daalt de bodem in Nederland sneller dan gedacht. Huizen, leidingen, wegen en andere infrastructuur komen in gevaar. In welke gebieden is de dreiging het grootst?

AFP

2 De Fransman Alain Cocq (57) is ongeneeslijk ziek. Nadat zijn euthanasieverzoek was afgewezen besloot hij zijn versterven te livestreamen op Facebook. Het sociale medium stak hier een stokje voor. Waarom?

EPA

3 Novak Djokovic, de nummer één van de wereld in het herentennis, werd afgelopen zondag op de US Open gediskwalificeerd omdat hij uit frustratie een bal wegsloeg en zo een lijnrechter raakte. Zijn reputatie liep al vaker deukjes op. Welke van de volgende uitspraken is niet waar?

4 In 2040 verbindt een hyperloopnetwerk alle verschillende uithoeken van Nederland en ligt Schiphol in de Noordzee. Elektriciteit wordt vrijwel gratis geleverd door meerdere thoriumreactoren. Van welke politieke partij is dit rooskleurige toekomstbeeld afkomstig?

5 Dinsdag maakte start-up Mollie bekend dat het met 90 miljoen euro aan verse financiering in waarde het symbolische plafond van 1 miljard dollar doorbrak. Daarmee werd de betaaldienstverlener de tweede ‘eenhoorn’ van Nederland, de term die investeerders voor start-ups van zo’n hoge waarde gebruiken. Welk bedrijf was de eerste Nederlandse ‘eenhoorn’?

Giulio Piscitelli

6 Sinds 2014 zijn naar schatting 20 duizend Nigeriaanse vrouwen via Italië naar Europa gesmokkeld en in de seksindustrie beland. Vaak zijn deze vrouwen aan hun bestaan als prostituee gebonden door een zogenoemde juju-eed die ze in hun thuisland afleggen. Wat houdt dit voodoo-ritueel in?

7 In Nijmegen raakten maar liefst 51 bezoekers van een studentencafé in het centrum besmet met het coronavirus - de grootste uitbraak in een Nederlandse horecagelegenheid tot nu toe. Hoe heet dit café?

8 Aan Rineke Dijkstra, de ‘koningin van de Nederlandse portretkunst’ werd deze week een prestigieuze prijs - met een bedrag van 100 duizend euro - toegekend. Welke prijs was dit?

ANP

9 Dilani Butink (28) zag deze week haar rechtszaak tegen de Nederlandse staat geseponeerd worden. In 2018 daagde zij de overheid vanwege de misstanden bij haar adoptie in 1992, maar de zaak is volgens de rechtbank verjaard. Uit welk land is Butink afkomstig?

10 In Venezuela staan in december nieuwe verkiezingen gepland. Om als president aan de macht te blijven deed Nicolás Maduro deze week iets wat gezien wordt als misschien wel zijn grootste ‘meesterzet’ tot nu toe. Wat deed hij?

11 In deze tijden van economische krimp is ook de CO2-uitstoot drastisch gedaald. In het tweede kwartaal werd in Nederland 21,1 procent minder CO2 de atmosfeer ingeblazen dan in dezelfde periode vorig jaar. In welke sector daalde de CO2-uitstoot het hardst?

Freek van den Bergh / de Volkskrant

12 Maandag presenteerden ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en Wopke Hoekstra (Financiën) het Nationaal Groeifonds: een investeringsfonds van 20 miljard euro voor de komende vijf jaar. Aan welke voorwaarde moet een projectvoorstel voldoen om in aanmerking te komen voor het fonds?

Jouw resultaat

Je hebt 0 van de 12 vragen beantwoord. Beantwoord alle vragen om je score te delen.

Deel je resultaat

Op de hoogte blijven van onze quizzen?

Volg ons