Niet alleen heteroseksuele mannen dragen wapens

Man, hetero, Republikeins: dat is de typische wapenbezitter in de VS. De Californische fotograaf Blake Little portretteerde een andere groep, de leden van Pink Pistols.

Charlotte uit Las Vegas.

Categorisering is nodig om iets over een samenleving te kunnen zeggen. Maar je hoeft vaak maar de straat op te gaan om te ontdekken dat de werkelijkheid zich niet naar de categorieën voegt. Wie er sociologische studies over wapenbezit in de Verenigde Staten op naslaat, weet dat een typische eigenaar van een of meerdere geweren (het aantal vuurwapens, 393 miljoen, is er hoger dan het aantal inwoners: 326 miljoen) een man is die Republikeins stemt en zichzelf ‘straight’ of heteroseksueel noemt. Fervente voorstanders van wapenbezit zijn niet zelden fervente tegenstanders van lhbti-rechten. Zoals de National Rifle Association verknoopt is met de Republikeinse Partij, zijn veel lhbti-organisaties dat met de Democratische.

Heather

In categoriseringen van wapenbezitters komen ze niet voor, in werkelijkheid wel: niet-heteroseksuele wapenbezitters. De Californische fotograaf Blake Little doopte zijn portretten van hen toepasselijk Concealed, oftewel verborgen. Bezoekers van de tentoonstelling Pride Photo Award in De Hallen in Amsterdam beloonden deze portrettenserie recentelijk met de Publieksprijs.

Jeffrey uit Los Angeles.

Alle wapeneigenaren die voor Little poseerden zijn lid van de vereniging Pink Pistols, die als officiële motto heeft: ‘Kies iemand van je eigen kaliber’. Begin 2016 had de organisatie nog geen vijftienhonderd leden. Na de schietpartij in de homobar en nachtclub Pulse in Orlando in Florida op 12 juni dat jaar, waarbij 49 mensen omkwamen, begon het ledenaantal van Pink Pistols explosief te stijgen. In de dagen na de schietpartij meldden zich drieduizend nieuwe leden. In april 2017, enkele maanden na de verkiezing van Trump, stond de teller al op negenduizend.

Demarcus uit Dallas.