Nieuwsquiz

Na deze twaalf vragen over het nieuws van deze week bent u weer helemaal bij

Heeft u het nieuws deze week gevolgd? Test het hier met onze nieuwsquiz. Met vragen over Pieter Omtzigt, Marieke Lucas Rijneveld, supernova's en Lionel Messi.

1 ‘Dank voor uw stem op Hugo de Jonge.’ Dat kregen zes CDA’ers te zien die zeiden dat ze op Pieter Omtzigt hadden gestemd, onder wie Omtzigts vrouw. Dinsdag kondigde het CDA aan de verkiezing te onderzoeken. Op woensdag werd duidelijk dat de uitslag bleef staan. Wat was de bevinding van het onderzoek?

2 Het door Trump en Bolsonaro geprezen hydroxychloroquine haalde in Nederland niets uit tegen corona, bleek deze week. Tegen welke ziekte is het medicijn wel effectief?

3 Ferdinand Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid, trouwde deze week. Niet alle zijn gasten hielden zich tijdens zijn huwelijk aan de afstandsregels. Welk medium had de primeur, en brengt daarmee de politieke toekomst van Grapperhaus in gevaar?

4 Voor het eerst sinds de lockdown in maart is er weer een Hollywood-blockbuster in première gegaan: Tenet. Regisseur is de geroemde Christopher Nolan. Welke van de volgende films heeft hij niet geregisseerd?

5 Shinzo Abe, de langstzittende naoorlogse Japanse premier, kondigde vrijdag zijn aftreden aan. Wat is zijn reden?

6 De langstzittende premier van Nederland is Ruud Lubbers. Deze week, twee jaar na zijn overlijden, verschenen zijn politieke memoires. Ook zijn tijd na het Torentje komt aan bod, toen hij aasde op het voorzitterschap van de Europese Commissie. Welk politiek zwaargewicht dwarsboomde die stap?

7 Zij was jarenlang een van de belangrijkste adviseurs van president Trump. Haar man is een van de oprichters van de anti-Trumpbeweging The Lincoln Project - en werd door Trump een ‘echtgenoot uit de hel’ genoemd. Beiden maakten deze week bekend hun politieke activiteiten te staken, om zich op hun gezinsleven te richten. Wat is hun achternaam?

8 Lionel Messi wil vertrekken bij FC Barcelona. Hoe heeft hij dit de club laten weten?

9 Een huis aardgasvrij maken kost de huizenbezitter ook op de lange termijn geld, schreef het Planbureau voor de Leefomgeving deze week. Een huis met energielabel D energieneutraal maken kost tussen de 30 en 40 duizend euro. Wat levert het in 30 jaar maximaal aan energiebesparingen op?

10 Marieke Lucas Rijneveld is de eerste Nederlandse winnaar van de International Booker Prize, voor de Engelse vertaling van De avond is ongemak, een boek met een oer-Hollands karakter. Zo speelt het Sinterklaasjournaal een belangrijke rol. Hoe werd dat vertaald?

11 Waar raken mensen besmet met corona? Het kabinet rept dan vaak over feestjes en huwelijken in zaaltjes. Tussen 18-25 augustus registreerde het RIVM 3.588 besmettingen. Hoeveel daarvan vonden volgens het RIVM op feestjes en borrels plaats?

12 350 miljoen jaar geleden roeide een supernova driekwart van het leven op aarde uit, meldde vakplad PNAS. Maar wat is een supernova?

Jouw resultaat

Je hebt 0 van de 12 vragen beantwoord. Beantwoord alle vragen om je score te delen.

Deel je resultaat

Op de hoogte blijven van onze quizzen?

Vanaf volgende week gaan we ook themaquizzen aanbieden, die zijn toegespitst op een bepaald onderwerp - volgende week zal dat quarantaine zijn. Wilt u een mail krijgen als er een nieuws- of themaquiz verschijnt? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons