FOTOSERIE HADJ

Mekka 2020: veel minder pelgrims op veel meer afstand van elkaar

Ook bij de jaarlijkse hadj in Mekka gelden strikte beperkingen vanwege het coronavirus. Het aantal bedevaartgangers is dit jaar enorm veel lager dan in voorgaande jaren. En voor iedereen die wel wordt toegelaten tot de heiligste grond voor moslims geldt: hou voldoende afstand!

Een selecte groep moslims is woensdag onder strenge veiligheids- en hygiënemaatregelen aan de jaarlijkse hadj in Mekka begonnen.

De pelgrims volgen een eigen baan met ruime afstand tot de anderen, dragen een mondkapje en zijn in quarantaine geweest. Aan de hadj doen dit jaar slechts duizend moslims mee. Vorig jaar waren het er nog 2,5 miljoen.

De hadj is doorgaans een massale, niet zelden chaotisch verlopende bedevaart. In 2015 werden meer dan tweeduizend pelgrims doodgedrukt in het gedrang, in een vallei buiten Mekka.

In het voorjaar was al duidelijk dat de hadj in zijn traditionele vorm niet zou kunnen doorgaan. Een massale bedevaart zou waarschijnlijk een superverspreider van het virus onder moslims in de hele wereld worden. Saoedi-Arabië overwoog de hadj af te gelasten, maar uiteindelijk is de bedevaart in sterk afgeslankte vorm doorgegaan.

De duizend moslims die meedoen wonen allemaal in Saoedi-Arabië. Tweederde heeft een niet-Saoedische nationaliteit. De pelgrims zijn allen tussen de 20 en 50 jaar en hebben geen ziekte of symptomen van corona. Bij de selectie van de pelgrims werd voorrang gegeven aan werknemers in de gezondheidszorg en leden van de veiligheidstroepen die van het coronavirus hersteld waren, als blijk van waardering. De rest van de plaatsen werd verloot.

Om de risico’s te beperken is de hadj omgeven met strikte hygiënemaatregelen. In de maanden voor de bedevaart werd Mekka afgesloten van de buitenwereld. Vooraf worden de pelgrims getest en in hun hotel in Mekka in quarantaine geplaatst. Ook na de hadj moeten ze een week in quarantaine blijven.

Moslims doen de bedevaart in groepen van twintig, onder leiding van een ‘gezondheidsleider’ die het gedrag van de pelgrims in de gaten houdt. Verschillende rituelen zijn dit jaar aangepast. Het water van de Zamzam mag niet uit de bron worden gedronken, maar uit vooraf gevulde plastic flessen. De stenen die gebruikt worden om boze geesten te verjagen mogen niet van de grond worden opgeraapt. Pelgrims krijgen een zakje met voorverpakte, gesteriliseerde stenen.

De hadj wordt vaak omschreven als een spirituele ervaring waarbij moslims uit de hele wereld bij elkaar komen om samen te eten en te bidden. Van die gezamenlijkheid blijft dit jaar weinig over. De pelgrims eten voorverpakte maaltijden op hun hotelkamer en bidden op veilige afstand van elkaar.

Volg ons