FOTOSERIE NANNY’S

Mary Poppins vindt werk bij superrijken

Het lijkt een uitstervend fenomeen, de typisch Britse nanny. Maar de Italiaanse fotograaf Guia Besana ontdekte dat ze haar werkterrein heeft verlegd: van de adel naar de puissant rijken wereldwijd.

Een jaar geleden overleed Jona- than Gathorne-Hardy, de flamboyante sociaal-historicus die begin jaren zeventig faam had gemaakt met zijn boek The rise and fall of the British Nanny. Aan de hand van driehonderd interviews met nanny’s, en de herinneringen aan zijn eigen oppas, beschreef hij een oer-Brits fenomeen dat met name in de hoogtijdagen van het Empire uiterst belangrijk was. Wat zou er van Winston Churchill geworden zijn zonder zijn geliefde nanny Everest?

    Na de oorlog begon de teloorgang, maar het uitroepen van de dood van de nanny is voorbarig. Integendeel. Nog steeds is er een vraag naar nanny’s, niet zozeer vanuit de adel alswel uit de hoek van de nieuwe superrijken over de hele wereld. Mary Poppins is geglobaliseerd.

    Een bewijs van de aanhoudende vraag is het Norland College in Bath, de wereldberoemde nanny-opleiding waar sinds de oprichting 130 jaar geleden weinig is veranderd, al werd het grauwe Victoriaanse uniform in 2013 voor het eerst een klein beetje aangepast. Dat uniform hoeven ze niet meer te dragen op de werkplek, tenzij de klanten er specifiek om vragen. Het curriculum van de driejarige opleiding – 15.000 pond per jaar – is wel gemoderniseerd. Lessen in koken, naaien en kinderpsychologie zijn uitgebreid met lessen in terreurbestrijding, cyberveiligheid en zelfverdediging. Een ander teken des tijds: de goede salarissen oefenen niet langer aantrekkingskracht uit op jonge vrouwen uit de middenklasse, maar ook jongemannen.

      ‘Norland beslaat alles wat te maken heeft met het opvoeden van een kind’, zei de Norlander Mary Kidd ooit, ‘van geboorte tot een jaar of zeven.’ Ze had alle opgedane kennis hard nodig, omdat ze terechtkwam in het chaotische huishouden van een zekere familie Johnson in Brussel. Nog steeds koestert de Britse premier warme herinneringen aan zijn schor sprekende, kettingrokende en uitbundig lachende nanny Kidd.

      Volg ons