FOTOSERIE Bosbranden

In het westen van de VS is niemand veilig voor het hellevuur

Huizenhoge vlammen grijpen al een week om zich heen in de West-Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington. Het lukt niet iedereen om op tijd te vluchten. Jong, oud, niemand lijkt veilig voor het vuur. 

Er wordt uitgebreid voor de branden gewaarschuwd, uiteraard, en Amerikanen volgen het nieuws over hun streek op de voet, maar soms komt het vuur toch zo plotseling dichtbij dat huizen in een oogwenk worden verzwolgen. Het aantal mensen dat vluchtend alsnog levend is verbrand, is inmiddels opgelopen tot 34.

De onvoorspelbaarheid van het vuur speelt een rol, maar ook desinformatie. Philip Rubel (68) en Millicent Catarncuic (77) hadden hun spullen al ingepakt om te evacueren uit het dorpje Berry Creek in Noord-Californië toen ze zich bedachten. Ze besloten te blijven nadat ze online ‘foutieve informatie’ hadden gelezen dat het vuur grotendeels onder controle zou zijn, vertelde de lokale sherrif afgelopen dinsdag. De man werd dood gevonden in een uitgebrande auto, zijn vrouw lag in een nabijgelegen greppel.

Het schuldgevoel van diegenen die het hellevuur wel nipt weten te overleven is groot. Een vader die de berg was afgereden in de veronderstelling dat zijn zonen in hun eigen auto zouden volgen. Toen hij doorkreeg dat dit niet gebeurde, wilde hij omkeren, maar werd tegengehouden door de politie. De 16-jarige Josiah Williams verbrandde. Zijn moeder schreef een hartverscheurend bericht op Facebook: ‘Het spijt me zo erg dat ik er niet was om je te beschermen.’

De genoemde doden vielen in Noord-Californië, maar de vuurzee treft ook een staat als Oregon, waar inmiddels al een half miljoen mensen bevolen zijn te evacueren. In totaal is bijna 2 miljoen hectare land afgebrand, een gebied zo groot als driekwart Nederland. Zo'n 30 duizend brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen.

De branden veroorzaken zoveel rook dat zelfs de lucht aan de Amerikaanse oostkust niet meer helder is. President Trump gaf maandag vooral slecht bosbeheer de schuld voor de branden, dit tot woede van zijn rivaal Joe Biden. Hij verwijst naar de opwarming van de aarde als voornaamste oorzaak.

Volg ons