Quiz

Ik ben alleen gestopt in risicogebied om te tanken. Moet ik in quarantaine?

Moet je nu wel of niet in quarantaine? En zo ja, hoelang? De regels zijn lang niet altijd duidelijk. Na deze quiz weet u er alles van.

1 Ik heb een loopneus. Moet ik in quarantaine?

2 Ondanks mijn loopneus ga ik gewoon naar de supermarkt en spreek ik af met vrienden. Kan ik een boete krijgen?

ANP

3 Er zijn vier reisadviezen. Groen betekent ‘geen veiligheidsrisico’s’, rood betekent ‘niet afreizen’. Vanaf welk reisadvies zal een bezoek aan dat land gepaard gaan met een quarantaine?

4 Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk zijn landen met een oranje reisadvies. Betekent dat dat ik na thuiskomst in quarantaine moet?

BSR Agency

5 Ik heb 38,5 graden koorts, maar heb me nog niet laten testen op corona. Moet mijn huisgenoot in quarantaine?

6 Met ons gezin zijn we op bezoek geweest bij een vriend, waarbij we ons niet aan de anderhalve meter afstand hebben gehouden. De vriend blijkt besmet te zijn met corona. Wie van onze kinderen mag niet naar de crèche of school?

ANP

7 Toen ik naar Valencia in Spanje vertrok, was dat een geel gebied. Tijdens mijn vakantie heeft Nederland het aangemerkt als een oranje risicogebied. Zodra ik dat hoorde, ben ik direct terug naar Nederland gegaan. Moet ik na thuiskomst in quarantaine?

8 Hoelang moet ik in quarantaine nadat ik uit oranje risicogebied ben teruggekomen?

ANP

9 Op straat heb ik tien minuten binnen anderhalve meter staan praten met mijn buurman, die twee dagen later positief testte op corona. Moet ik in quarantaine?

10 Ik ga naar een plaatsje in de Franse Provence dat in geel gebied ligt. Twee maanden geleden heb ik daarvoor een vliegticket naar Nice geboekt, dat sinds vorige week een oranje risicogebied is. Op het vliegveld huren we een auto en rijden we direct naar de Provence. Moet ik na thuiskomst toch in quarantaine?

Belga

11 We zijn op vakantie geweest in de Franse Ardennen, dat in geel gebied ligt. Op de terugweg tanken we bij Antwerpen, dat in oranje risicogebied ligt. Moeten we na thuiskomst in quarantaine?

12 Ik kreeg op 25 augustus klachten en testte op 27 augustus positief op corona. Sinds 28 augustus ben ik klachtenvrij. Op welke dag mag/mocht ik uit quarantaine?

13 Ik kreeg op 25 augustus klachten en testte op 27 augustus positief op corona. Tot wanneer moe(s)ten mijn huisgenoten in quarantaine, als het ons thuis niet altijd lukt om aan de anderhalve meter te houden?

ANP

14 Ik zit in quarantaine omdat een huisgenoot corona heeft. Zelf heb ik geen symptomen. Mag ik boodschappen doen, als niemand anders dat voor me kan doen?

AP

15 Ik woon in Madrid (oranje risicogebied) en vlieg op een dinsdag naar Nederland voor de begrafenis van mijn opa, die woensdag zal zijn. Mag ik naar de begrafenis, ook al betekent dit dat ik me niet aan de quarantaine zal houden?

16 Ik kom terug uit een risicogebied, laat me na terugkomst op Schiphol testen en hoor twee dagen later dat ik geen corona heb. Moet ik in quarantaine blijven?

ANP

17 Ik was in Barcelona (oranje risicogebied), waarna ik mijn vakantie op 28 augustus voortzette in Nantes (geel gebied). Op 31 augustus keerde ik terug naar Nederland. Tot wanneer moet ik in quarantaine?

Jouw resultaat

Je hebt van de vragen goed.

Deel je resultaat

Op de hoogte blijven van onze quizzen?

Wilt u een mail krijgen als er een nieuws- of themaquiz verschijnt? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons