FOTOSERIE IJSBEREN

IJsberen op het Haagse strand

Op het Haagse strand zijn ze ook te vinden op dagen die niets met de nieuwjaarsduik te maken heeft, de ‘ijsberen’. Fotograaf Martijn Beekman nam er deze winterdagen geregeld een kijkje.

Voor de liefhebbers van paradoxen: in landen waar de zee ’s winters afkoelt tot een graad of 15, vinden mensen die vaak te koud om er zelfs maar hun grote teen in te zetten. In landen waar de zee ’s winters afkoelt tot een graad of 5, kun je mensen uitgelaten de branding in zien rennen en horen vertellen dat ze helemaal opknappen van een onderdompeling in heerlijk fris zout water.

Het gaat doorgaans niet om hele volksstammen, echter: op zomaar een winterse dag is de kans dat je in zomaar een Nederlandse of Deense badplaats mensen in zee ziet groter dan in zomaar een Italiaanse of Albanese badplaats, tenzij daar bepaalde Noord-Europeanen vakantie vieren.

In het tijdperk dat tegenwoordig wel het PreCovidium wordt genoemd, was er één winterdag waarop in navolging van hardcore liefhebbers hele volksstammen zich in koud water stortten: de eerste januari. Veel fans van de nieuwjaarsduik hebben afgelopen vrijdag de zee node gemist. Fotograaf Martijn Beekman legde op het Haagse Noordzeestrand mensen vast die op vele andere winterdagen dan de eerste januari in zee te vinden zijn - ‘ijsberen’, worden die ook wel genoemd.

Sommigen zijn adepten van het gedachtengoed van ijsgoeroe Wim Hof, anderen beproeven de zee in het kader van het zenboeddhisme – een duik in een zee van 5 graden is een effectieve manier om los te komen van gedachten aan ver-eden en toekomst en ‘terug te keren naar het moment’ – weer anderen hebben private filosofieën over de merites van de zee in de winter. Beekman hoorde hen spreken van de tinteling van de zee, de vrijheid die de zee schenkt en de merites van de zee als zenmeester.

Mocht u uw nieuwjaarsduik in het jaar 2021 node hebben gemist en van deze foto’s zin krijgen in koud water: de Noordzee is deze maand gewoon open. Zorg dat u alleen gaat en een tijdstip kiest dat het in het water niet te druk is.

Volg ons